teatre crítica

les malalties i abusos contemporanis

13.11.2008 | 01:00

lena woyzeck
Autor, direcció, espai escènic i sonor: Jordi Casanovas. Intèrprets: Clara Cols, Mireia Fernández, Albert Mora, Alícia Puertas, Ruben Ametllé. D DIA i LLOC: 11/11/08, La Planeta. Temporada Alta.

El segle XIX va ser el de l´inici de la psicoanàlisi i de l´estudi sistematitzat de malalties com la neurosi, la histèria o la psicosi. També va ser el segle del naixement i de la prematura mort, als 24 anys, de Georg Büchner, l´autor de Woyzeck. I al segle XX i XXI, el seu mite ha estat reinterpretat en diverses ocasions, i completat, al cinema, al teatre i fins i tot s´ha usat a la música. I és que encara que aquests estudis portin ja dos segles de volada, és avui dia quan aquestes malalties estan prenent un paper preeminent dins de l´art com a tema en si mateixes.
Al Woyzeck original i inconclús, Büchner presentava un soldat devastat pels experiments científics que se li practicaven, per l´abús dels seus superiors, i per la gelosia que el duu a decisions desesperades. La Lena Woyzeck de Casanovas contemporanitza tan sols l´entorn, convertint l´exèrcit en un fast-food i al general en un encarregat de negoci odiós. La proposta dels FlyHard es va materialitzar a la sala del cafè de La Planeta, convertida en poquíssims mitjans en l´establiment on succeeix tota l´obra. El mateix director va fer palesa aquesta carència de mitjans, que no havia de ser un impediment per plasmar la tristesa i la unicitat insondable del (la) protagonista.
La baixesa moral d´alguns dels personatges originals del Woyzeck es manifesta aquí d´una manera repugnant, per la seva quotidianitat: matons de carrer que surten cada dia a les notícies pels abusos que cometen contra els dèbils, escudant-se en una pretesa superioritat que als ulls de l´espectador encara els fa més detestables. Lena també és atacada pels qui l´acusen de manca de valors i d´ètica per la seva poca cultura, minant una autoestima perjudicada per la malaltia i per la manca d´un company de viatge autèntic.
L´adaptació fluixeja, no obstant, en el plantejament final, precisament allà on Büchner no va poder acabar de determinar quin era el final del seu protagonista: la tràgica escena final -que no revelarem- sembla resolta massa de pressa, i xoca amb la normalitat amb què transcorre tota l´obra i que és un dels seus principals atractius. I això a vegades també és un mal contemporani. En la nostra societat sí hi ha Lenes, però no linxaments com el que es veu a escena; i això separa l´espectador d´una amargor que li podria ser molt propera, i potser malmet l´excel·lent feina de Clara Cols en el paper de Lena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Recuperen més restes humanes d´un neandertal a la cova de les Teixoneres

Els investigadors han trobat un molar en el jaciment de Moià on l'any passat es va descobrir una...

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

Música de cambra, piano i cant en la nova edició del cicle Concerts d´Aro

El pianista alemany Severin Eckardstein, el Quartet Maig i el Cosmos Quartet són els tres...

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

«Estiu 1993», una de les tres pel·lícules preseleccionades per als premis Oscar

L'«opera prima» de la directora Carla Simón, rodada l'any passat a la Garrotxa, competirà per...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema