Els presidents de la Generalitat, José Montilla, i de La Caixa, Isidre Fainé, van signar ahir un conveni de col·laboració per invertir 18.275.000 euros en la restauració de 74 monuments del romànic català. El programa batejat amb el nom de "Romànic Obert" és un "patrocini extraordinari", per la seva quantia econòmica, que accelerarà la rehabilitació, millora i difusió de tots aquests monuments, repartits per 25 comarques catalanes, va assegurat ahir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Entre les inversions que es portaran a terme destaquen els 702.000 euros repartits entre la Catedral de Girona (152.000) Sant Daniel de Girona (300.000) i Sant Pere de Galligants (250.000).

Per altra banda, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va explicar, ahir, que el projecte "Romànic Obert " contempla una inversió de 400.000 euros a la Garrotxa.

El president va puntualitzar que 150.000 euros aniran al temple de Santa Maria de Palera. Es tracta d'una església del segle XII situada al municipi de Beuda, un edifici senzill d'una nau coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular.

Espona també va celebrar que 150.000 euros més aniran al monestir benedictí de Sant Joan les Fonts. Es tracta de l'antic temple dels monjos benedictins situat a la confluència entre la riera de Riudaura i el Fluvià al municipi. És el que es pot veure del conjunt monacal benedictí d'època medieval.

A l'interior destaca la pica baptismal d'immersió, del segle XII, els relleus dels capitells, i les diferents obres exemptes que es poden veure a l'exposició permanent. Aquest edifici fou declarat d'interès nacional l'any 1981. Espona va assenyalar que l'Ajuntament havia demanat una subvenció per rehabilitar-lo el 2006 que no li fou concedida. El president va exposar que els 100.000 euros restants aniran a la reforma del pont medieval de Besalú.

Una de les altres inversions destacable és la de 1.265.000 euros que es destinarà a cinc esglésies lleidatanes de la Vall de Boí -Sant Joan de Boí, Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, santa Eulàlia d'Erill-la-Vall i Santa Maria de Coll- i a l'església de la Mare de Déu dels Neus. El conjunt de les esglésies romàniques de Boí són Patrimoni Mundial des del 2000, segons va determinar ?l'Unesco. Segons Tresserras, de manera "imminent" signaran un acord amb la Conselleria de Turisme per fer polítiques "més estretes" en relació amb el patrimoni, un bé que s'ha tendit a veure "com una herència amb valor espiritual d'interès històric", va recordar el conseller.