Al voltant de 400 bars i discoteques catalanes van començar diumenge a recollir firmes contra l'enduriment de la llei antitabac, que promou el Govern espanyol per prohibir fumar en espais públics tancats, en el marc d'una campanya impulsada per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm).

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, va fer un balanç positiu del començament de la campanya, iniciada la mitjanit de diumenge a dilluns a 400 locals, i que es preveu que arribarà a 1.200 locals d'oci nocturns de la comunitat catalana fins a l'1 de maig, quan es lliuraran les rúbriques recollides al Ministeri de Sanitat i Política Social i a la Conselleria de Salut.

L'obertura oficial de la campanya es va fer al local El Pèndul de Castelldefels, on van signar un 70% dels assistents que entraven, va explicar Boadas, i va recordar que la llei no ha assentat "gens bé" el sector de l'oci nocturn.

Segons la seva opinió, "farien falta fórmules perquè coexistissin tota mena de locals" i es pogués evitar la "imposició" per evitar que l'enduriment de la llei es faci abans de l'estiu. En aquest sentit, va advertir de les molèsties als veïns que provocarà el fet que "la gent surti fora del local a fumar".

La Fecasarm demana que segueixin sent els locals menors de 100 metres quadrats els responsables de decidir si es fuma o no al seu interior, i que en els més grans es pugui seguir disposant de zones habilitades especialment per a fumadors.

Carta a la ministra de Sanitat

La federació, que engloba 54 associacions a Catalunya, va dirigir una carta a la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, el maig en la qual afirmava que l'elaboració de la llei serà un "procés llarg" en què s'arribarà "sens cap dubte" un text consensuat que garanteixi l'acceptació i implantació de la norma.

La Fecasarm entén que davant de l'única alternativa possible de prohibir fumar, la ministra ha incomplert la seva paraula, per la qual cosa no poden consensuar "res" i han decidit iniciar la campanya de recollida de firmes.

"Vols signar contra l'enduriment de la llei del tabac?" Pregunten els cartells distribuïts per bars i discoteques de Catalunya, sota el dibuix d'una cigarreta.