El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) va posar dissabte el punt i final a la seva 10a edició després d'oferir durant cinc dies a diversos espais de la ciutat de Girona representacions de dinou companyies de teatre amateur. Fins ara les entrades eren gratuïtes però enguany s'ha hagut de pagar per alguns espectacles, i per això l'afluència de públic ha disminuït, de 9.000 espectadors en l'edició passada a 6.000. Precisament, aquest nou sistema de pagament ha fet perdre uns 1.000 espectadors en relació amb l'edició del 2009, una xifra que fa pensar al director del festival, Martí Peraferrer, que aquesta activitat cultural està completament acceptada i compartida per la ciutadania en general. Peraferrer, va valorar positivament aquesta edició de "transició" ja que, d'aquesta manera, el festival s'ha "normalitzat". L'espectacle commemoratiu L'estació final, 10 edicions de Fitag va ser ser l'encarregada de baixar el teló d'aquesta edició.

Segons Peraferrer en les passades edicions hi va haver un "boom" de persones que passaven pel festival, i el fet de ser gratuït ocasionava moltes cues. Enguany, alguns espectacles han estat de pagament (fins als 4 euros), i això comporta, des del seu punt de vista, que els espectadors triïn a consciència quina obra van a veure, i que es pugui assistir a la representació sense haver de fer cues, ja que les entrades s'han pogut comprar anticipades.

Així mateix, l'edició d'enguany, segons el director, també ha posat de relleu que "cada cop es fa més evident que el teatre amateur engloba grups amb trajectòries, aspiracions i objectius molt diversos de manera que els hi hem de donar cobertura a tots". És per això que els responsables del festival treballen per prestar suport des del grup mes modest i senzill fins a aquelles companyies que, ja en un àmbit de pedagogia professional, desitgen fer el salt al món de les contractacions.

La majoria dels grups que han actuat al Fitag d'aquest any provenen de les comarques gironines i és que nou de les dinou companyies són de la demarcació. El festival també ha comptat amb dues actuacions d'àmbit estatal: d'Alacant i de Cadis. Seguint la filosofia d'encabir grups amateurs internacionals, s'ha pogut veure a cinc grups que provenen d'Europa: Regne Unit, Rumania, França i dos d' Itàlia. Pel que fa a l'àmbit mundial, han arribat des de Mèxic, Puerto Rico i Israel. Peraferrer va destacar també que l'obra "estrella" d'aquesta edició ha estat L'estació final una producció pròpia que s'ha representat amb motiu del desè aniversari del festival.

A més d'actuar en diversos espais i ens els carrers de la ciutat de Girona, el Fitag ha arribat enguany a més municipis, com més de diversos espais a la ciutat de Girona Fornells de la Selva, Hostalric o Anglès. Peraferrer va destacar que en les pròximes edicions s'emfatitzarà en dur el festival a diferents poblacions perquè es pugui veure arreu i no només a la ciutat de Girona.