"És la preqüela de Lope: el protagonista no és Lope de Vega, sinó "Lopillo", un jove que es descobreix a si mateix abans de ser l'escriptor que tots coneixem". Aquesta és la premissa de la qual parteix Lope, la nova producció del gironí Edmon Roch que es va estrenar ahir a les pantalles comercials de tot Espanya. I també a la dels Ocine de Girona, que van comptar amb la presència del mateix Roch i de l'actriu gironina Carla Nieto, que en aquesta ambiciosa producció interpreta la germana de Lope.

Com ja va passar amb Garbo, l'espia, Roch torna a endinsar-se en una història verídica "amb personatges amb una vida tan fabulosa que si no fos perquè és real, semblaria inventada". Protagonitzada per Alberto Ammann, i amb Leonor Watling i Pilar López de Ayala com a les dues dones de les quals s'enamora, la pel·lícula explica la vida d'un jove Lope que torna com a soldat de l'Armada Invencible a un Madrid en ebullició, quan en ple segle XVI era "la gran capital del món en construcció", segons Roch.

Allà descobrirà un art nou, el teatre, que encara vivia encotillat pels models clàssics. Però alhora que troba l'amor de la mà de dues dones ben diferents, coneix una altra passió i encara més fonda, si cap: l'escriptura. "En una època on gairebé tothom era analfabet", explica Roch, "ell es comença a guanyar la vida escrivint documents per a altres persones, fins que s'adona que inventar-se'n les vides és molt més emocionant".

Lope parteix d'un guió de Jordi Gasull, en col·laboració amb Ignacio del Moral, que es remunta a 10 anys enrere. No es tracta com Garbo d'un documental; però segons explica Edmon Roch, "és una pel·lícula de ficció on gairebé tot el que s'explica està documentat". Això sí, en favor de la tensió dramàtica, "l'acció condensa en mesos tot de fets que van passar en uns anys, però igualment certs".

I és que aquesta gran producció, el llençament espanyol més important que farà Fox enguany, "no mostra Lope de Vega com un llibre de text". Segons Roch, hi ha molts estudis sobre les seves obres, però molt pocs de la seva vida, malgrat que un cop estudiats els seus personatges i trames es pot deduir que molts són autobiogràfics: "Al cinema vas a passar-ho bé, no a estudiar; per això hem volgut mostrar el Segle d'Or a través de les aventures d'un home jove i apassionat que es descobreix a ell mateix en una època emocionant".

Per tal de donar versemblança al personatge i al seu entorn, s'ha recreat el Madrid i la Lisboa de l'època "no només filmant cantonades o els típics palaus de Trujillo i Cáceres". Així és com l'equip de rodatge ha reconstruït ambients bruts i ciutats en construcció a Essaouira, al Marroc; i s'ha invertit un gran pressupost en mobiliari, decoració i vestuari.

Un vestuari que, un cop més, ha tornat a "encotillar" López de Ayala i Watling, dues actrius ja bregades en films d'època. Roch només té elogis per a les dues intèrprets com per a la resta del repartiment (que també inclou Luís Tosar, Juan Diego i Sonia Braga): "Ambdues són actrius diametralment oposades però comparteixen el portar l'ofici i la passió del cinema molt endins, i tot i que quan acaben una producció d'època juren que mai més es tornaran a posar un corset, alguna cosa els hi duu de nou".

Després d'una intensa promoció nacional, encara queda sortir a l'estranger. I és que el film ha estat seleccionat a la Mostra de Venècia i a Toronto: "Són dos festivals diferents però molt importants, un pel prestigi europeu i l'altre per obrir mercat". Com sigui, amb la presentació d'anit a Girona Roch va refermar que sempre que pot, presentar una pel·lícula a la seva ciutat li fa "una especial il·lusió, sobretot perquè fas que arribi a la gent i no hi ha res més agradable que comprovar que la deixes a la mà d'aquells que la fan créixer, que són el públic".