Gràcies a la tasca de festivals, de petites productores i també -perquè negar-ho- de la mà del poder d'Internet, cada cop són més els cineastes turcs que aconsegueixen portar al nostre país les seves propostes. Al pòquer d'asos format pels premiats a Cannes Fatih Akin (Al otro lado) i Bilge Ceylan (Tres monos), Yesim Ustaoglu (Concha d'Or per La caja de Pandora) i Semih Kaplanoglu (Ós d'Or a Berlín amb Miel), ara s'hi ha d'afegir un nom nou que cada cop sona amb més força: Reha Erdem.

El cineasta va presentar ahir al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges la seva nova proposta, Kosmos, que com ell mateix va reconèixer, ha estat possible gràcies al capital del seu país i de Bulgària, però també a les aportacions catalanes. La distribució al nostre país va a càrrec de Versus Films, encapçalada pel gironí Lluís Valentí.

Aquesta faula moderna ja va copsar l'atenció dels cinèfils quan es va presentar amb un gran èxit a la secció Panorama del passat Festival de Berlín. D'allà va passar a l'emergent Festival de Sarajevo, fins a la secció oficial del certamen fantàstic del Garraf.

Una proposta multipremiada

El film arrenca en un paisatge nevat, recorregut per una figura solitària. Es tracta de Kosmos, encarnat per Sermet Yesil, un lladregot que no dubta a posar la seva vida en perill per salvar un nen que ha caigut al riu, i que reviu quan Kosmos l'agafa en braços.

La notícia del miracle arriba fins al poble del nen, que l'acull com un heroi tot i no entendre ni la seva personalitat ni les seves estranyes converses sobre l'home i l'univers; això no és un impediment, però, per establir una història d'amor amb la germana del nen qui va salvar. Es tracta d'un personatge molt singular, entre Jesucrist i Robin Hood, que materialitza a la perfecció la peculiar visió del cinema d'Erdem.

Segons la crítica especialitzada, l'aspecte més interessant del film és el seu muntatge de so, aspecte pel qual va aconseguir el Premi Especial del Jurat al festival d'Antalya (on també va obtenir els de Millor Pel·lícula, Millor Direcció i Millor Fotografia).

A la jornada d'ahir de Sitges també hi va haver espai per a propostes amb noms més comercials, com ho és la darrera pel·lícula de Joel Schumacher. Twelve està protagonitzada per Chace Crawford i amb la veu en off d'un Kiefer Sutherland en el paper de narrador omniscient, i se centra en un grup de joves de l'exclusiu Upper East Side novaiorquès que experimenten amb una nova droga.

Un dels moments més emotius va ser el lliurament del premi honorífic a Roger Corman, en reconeixement de la seva llarga trajectòria com a productor, actor i director. Ahir afirmava que no descarta tornar-se a posar, als seus 84 anys, darrere d'una càmera; com sigui, deixa a la memòria les seves mítiques adaptacions d'obres d'Edgar Allan Poe protagonitzades per Vincent Price, com La màscara de la mort vermella, La caiguda de la casa Usher El corb.