L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa va invitarels nens immigrants del col·legi de Rinkeby, un populós barri ubicat als afores d'Estocolm, a "llegir un bon llibre", perquè, els va dir, a més d'un bon entreteniment és la millor forma de progressar i assolir els somnis.

"Believe me. Read a good book ("Creieu-me, llegiu un bon llibre"), va ser la frase que va pronunciar l'escriptor davant el jove auditori que expectant esperava escoltar les paraules del literat a la biblioteca del centre, situat a uns 15 quilòmetres al nord de la capital sueca i en el qual estudien nens i adolescents que parlen noranta llengües diferents.

Poc després de les tres de la tarda hora local però amb el cel il·luminat ja amb la llum de la nit, Vargas Llosa va ser rebut a la porta del col·legi per una jove somalí de 14 anys i coberta amb un vel.

L'alumna va conduir el Premi Nobel de Literatura fins a la biblioteca de l'escola poques hores abans de recollir a Estocolm el preuat guardó de mans del rei Carles Gustau de Suècia.

Mentre Mariem, una de les professores de literatura del col·legi, ultimava amb altres alumnes els preparatius per complimentar un tan egregi visitant en el seu periple per Rinkeby, on coexisteixen, com en una autèntica Torre de Babel, races, creences i religions dels cinc continents.

I, malgrat ser conscient que "queda poc", com ell mateix va dir, per al solemne moment de rebre el Nobel que tants preparatius ha requerit, el literat va escoltar pacient els escolars.

Primer, els estudiants li van donar la benvinguda en diversos idiomes, entre ells l'espanyol, el turc, el grec, el polonès i el somalí, i després de la desfilada d'un cor de nenes que, amb espelmes enceses, entonaven cançons nadalenques en honor de Santa Llúcia, un grup d'alumnes va llegir un conte en el qual un dels protagonistes s'anomenava Mario.

Després de recordar la vida d'Alfred Nobel i com van sorgir els Premis Nobel, els nens van regalar a Vargas Llosa diversos exemplars dels seus treballs amb passatges d'altres guardonats i la vida i obra de l'escriptor peruà.

A continuació va prendre la paraula Vargas Llosa -sense donar importància a l'afecció de gola que pateix per les fredes temperatures d'Estocolm- i es va dirigir a aquest "petit poble del món", com es coneix Rinkeby, exemple d'una convivència en pau.

L'autor, de 74 anys i artífex d'una de les narratives més singulars en llengua castellana, va animar els joves a "lluitar contra la ignorància" i a valorar la diversitat com una cosa fonamental que "enriqueix les nostres vides".

Després de recordar als joves la necessitat de crear un ordre nou dins d'aquest "caòtic món", Vargas Llosa va ressaltar el paper de la literatura com a "pont" entre les diferents comunitats perquè els pobles es puguin conèixer i comunicar.