Joan Oller es va presentar ahir formalment com el nou director general del Palau de la Música Catalana al costat de la presidenta del Palau i de l'Orfeó Català, Mariona Carulla. En aquesta compareixença va revelar que també en serà el director artístic, i que abans de l'estiu presentarà un pla estratègic per als propers quatre anys.

Oller s'ha posat com a objectiu recuperar la "confiança" per a la institució, i crear un discurs artístic propi mitjançant la col·laboració del programador de l'Auditori de Girona, Víctor García de Gomar, que serà l'adjunt a la direcció per a assumptes artístics.

L'antic director de l'Auditori de Barcelona va assumir que la gerència del Palau no li deixarà gaire temps per a temes artístics, que els ha confiat a García de Gomar (que farà compatible el seu nou encàrrec amb les seves responsabilitats a Girona), per tal que la part artística no quedi "desatesa".

Així, Oller proposa modificar l'estructura de cicles perquè la música clàssica tingui més pes a la programació, tot i garantir que la sala seguirà oberta al lloguer per a promotors privats, ja que el Palau necessita moltes fonts d'ingressos.

També va revelar que l'Orfeó Català estrenarà un cicle propi i que valorarà si podrà tenir el suport d'una orquestra de manera estable; a més, posarà tota l'atenció en l'escola coral, "mimant-la com el F.C. Barcelona fa amb el planter", va dir Oller, fervent barcelonista.

Agraïment als patrocinadors

Oller també va lamentar la retallada del 15% de l'aportació que farà la Generalitat (el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament retallen menys, va apuntar Carulla). Va assumir que, forçosament, algun cicle veurà reduit el nombre de concerts, tot i no concretar quins.

Per al 2011, el Palau té un pressupost de 13 milions d'euros, 2,5 dels quals són aportacions de les administracions públiques i 2,5 més procedeixen de patrocinadors, a qui Oller va agrair la seva lleialtat per no abandonar després de l'esclat del cas Millet.

El desfalc de l'antic president ?gairebé no es va abordar, però Carulla va apuntar que no té "il·lusions" perquè arribin diners en un futur; va descartar, així, que la petició d'una major fiança per a Millet i Montull reverteixi a favor del Palau.