El terratrèmol i posterior tsunami que va copejar la setmana passada el Japó ha commocionat a tot el món. Són molts el que es pregunten ara si un fenòmen similar es podria repetir en una altra zona i posar en risc, tal i com ha passat al país nipó, la seguretat de les centrals nuclears.

El senador Roland Courteau - autor d'un informe molt complert sobre els riscos de tsunamis al mar mediterrani ?- té clara la resposta. Considera que cap mar ni oceà s'escapa d'aquest fenòmen natural.

Segon recull el diari Independant, Courteau avala la seva afirmació en les estadístiques. "Només durant el segle XX es van censar 911 tsunamis en el món. El 76 per cent dels quals es va produir al Pacífic, el 10 per cent al mar mediterrani, un altre 10 per cent a l'Oceà Atlàntic i el 4 per cent restant a l'Oceà Índic", explica. "Precisament l'últim tsunami que es va produir a l'Oceà Índic va causar la mort de 250.000 persones", afegeix Courteau qui precisa que un tsunami té sempre una causa geològica.

Malgrat que els terratrèmols poden tenir lloc en qualsevol punt del planeta, Courteau reconeix que si es produeix aquest fenomen al mar Mediterrani "sempre serà més feble i, per tant, el tsunami també".

Segons aquest expert, però, hi pot haver excepcions en què la intensitat del sisme sigui més elevada de l'habitual. "Sicília i Grècia ja ho han viscut, per desgràcia", va assegurar.

Insta a la prevenció

Tal i com recull el mateix rotatiu, el senador Roland Courteau recomana a les autoritats reconèixer el risc i apostar per la prevenció.

El seu extens treball ha servit de base per crear una central d'avís al mediterrani (CENALT) que es posarà en funcionament a partir de l'any vinent. El centre estarà ubicat al municipi francès de Bruyère-le-Chatel. En total s'invertiran 14 milions d'euros per posar-lo en marxa.

El CENALT estarà equipat amb diversos instruments per mesurar fenòmens naturals com ara les inundacions. Aquests s'ubicaran en diverses zones del mediterrani. Un dels objectius de la central serà instal·lar instruments d'avís com ara sirenes o taulers lluminosos per avisar a la població.