El 35,9% dels primers malalts de sida tractats amb antiretrovirals sobreviuen actualment amb una bona qualitat de vida, segons es va posar ahir de relleu en la conferència celebrada a l'hospital de Bellvitge coincidint amb el 25 aniversari d'aquests tractaments.

Des del descobriment de la malaltia, el 1981, s'han detectat a Catalunya 16.641 casos de sida, dels quals un 35,9% sobreviu actualment amb bona qualitat de vida i la cronificació de la malaltia. Segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CeeisCat), a Espanya hi ha 140.000 persones infectades pel VIH, de les quals 30.000 resideixen a Catalunya. Els tractaments antiretrovirals, que van començar a aplicar-se el 1987, han convertit la malaltia en crònica encara que no sense riscos.

Mínims històrics de nous casos

El director del British Colúmbia Center for Excellence in HIV/AIDS, Julio Muntaner, va dir que "la prevenció és innegociable" i va assegurar que "és la millor arma contra la malaltia".

Muntaner va ressaltar que la investigació i els avenços "han transformat una pandèmia devastadora i amb una mort tràgica en una malaltia crònica, però no és aconsellable ni bo viure amb aquesta malaltia, per la qual cosa cal prendre les mesures adequades per evitar el contagi". Els experts també van recordar que no hi ha referències sobre com suporta el tractament a llarg termini un malalt de sida i alerten que el tractament pot provocar un envelliment de l'organisme i causar noves complicacions, com colesterol o hipertensió. Els casos de sida confirmats han mantingut una evolució descendent des que el 1994 s'arribés a un rècord de 1.587 noves confirmacions. Des del 2001 són menys de 500 casos anuals, i l'any passat es va registrar un mínim històric amb tan sols 118, segons l'informe.