La Universitat de Girona (UdG) està estudiant la manera d'ajustar la retallada de les subvencions procedents de la Generalitat, uns 9,5 MEUR, sense perjudicar el futur de la universitat ni fer un "pas enrere". La seva rectora, Anna Maria Geli, reconeix que el que "més els preocupa" és la reducció de l'oferta formativa i admet que caldrà prescindir d'alguns estudis, però que es buscaran alternatives com ara projectes interuniversitaris. Pel que fa a les possibles retallades en personal -gerència presentarà el paquet de mesures el 26 d'abril-, Geli s'ha compromès a buscar el "màxim consens" durant el procés de negociació amb el professorat, PAS i sindicats i confia en la bona disposició de tots.

Geli feia aquestes declaracions durant la visita al Centre d'Iniciatives Empresarials del Pla de l'Estany, El Niu, un equipament del Consell Comarcal del Pla de l'Estany que forma part del Consorci de Vivers d'Empreses de la UdG i que té plaça per a 16 emprenedors. La rectora va anunciar que es posarà en marxa una nova beca per a una persona de la universitat que farà d'enllaç i informarà de les novetats del centre i al mateix temps assessorarà els emprenedors d'aquest viver.

No hipotecar el futur

"No volem prescindir de res, perquè necessitem de tot i de tothom però hem de trobar la manera de fer-ho més bé que mai". Amb aquestes paraules, la rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, resumia el seu compromís a buscar la millor manera d'assumir la reducció dels recursos -9,5 milions d'euros menys- per aquest any sense que suposi posar en perill el futur de la universitat, que frega ja als 20 anys de vida. Quan encara falten uns dies per conèixer les mesures d'ajust proposades des de gerència, la rectora va reconèixer que el que més "greu" els sap i més els "preocupa" és haver de reduir l'oferta formativa i reconeix que hauran de prescindir d'aquells que es pugui fusionar o impartir amb la col·laboració d'altres universitats en projecte interuniversitaris.

La retallada que la universitat haurà de fer front és un "repte" però confia a poder trobar la manera de fer "les coses amb menys diners però ben fetes" per tal de poder sortir "reforçats" un cop acabada l'etapa de crisi. El gran objectiu, va dir, és "retallar en aquelles coses que no perjudiquin de cap manera el futur de la universitat". El foment de l'emprenedoria o la inserció laboral dels estudiants són àmbits que no patiran la reducció de recursos, al contrari, "se n'han de destinar més que en altres èpoques".

Ajustos en el personal

Preguntada pel calendari, la rectora va confirmar que el pròxim 26 d'abril està previst que des de gerència es doni a conèixer un informe amb les possibles mesures de la retallada pel que fa a personal que es continuaran discutint en una pròxima reunió, prevista el 28 d'abril, amb directors de departament i representants sindicals. Aquests últims ja s'han queixat del poc temps que això representa, però Geli es va mostrar confiada de la seva "bona disposició" tot dient que "confia en el bon criteri" i la "bona relació" que fins ara hi ha hagut amb tots ells per trobar la millor solució. També es va comprometre a buscar el "màxim consens" ja que, va dir, tothom vol el mateix: "que no haguem de patir un pas enrere". La previsió és que l'11 de maig s'aprovin les mesures en el Consell de Govern.

Des d'UGT es denunciava la setmana passada el poc temps per dur a terme les negociacions i que en el primer esborrany elaborat es proposa reduir entre un 10 i un 12% la despesa en personal. Representants d'aquest sindicat veuen molt díficil poder arribar a un consens, atès que un cop conegudes les xifres que s'hauran d'ajustar, cada departament haurà de fer la proposta.