Després de la reintroducció de l'ós al Pirineu i el retorn del llop a Catalunya, alguns naturalistes es mostren partidaris de recuperar el linx boreal en els hàbitats pirinencs, una espècie que es va extingir en aquestes muntanyes a principi del segle XX, principalment a causa de la persecució humana.

El linx boreal, anomenat també antigament lop cerver, podria reaparèixer als Pirineus procedent dels Alps o el massís central francès, com ha passat amb els llops a Catalunya, on trobaria àrees forestals àmplies i amb abundància de preses (llebres, cabirols i isards) amb les quals asseguraria la seva supervivència, segons explica el biòleg David Guixé al seu llibre Els mamífers carnívors d'Andorra.

Guixé, investigador de l'àrea de biodiversitat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona, proposa desenvolupar ja un pla estratègic de conservació transfronterer d'aquest gran felí entre França, Espanya i Andorra, i començar a treballar en l'educació i conscienciació social cap a aquesta espècie, sobretot amb la població lligada al medi rural i els gestors del medi natural.

Extingit des del segle XIX

De fet, encara que l'espècie es considera extingida als Pirineus des de final del segle XIX o principi del XX, els últims anys a Catalunya "s'han recollit cites de naturalistes, caçadors i guardes, sobretot a partir del 1990, totes amb una certa credibilitat, que mantenen la incertesa sobre la presència del linx al territori pirinenc", assenyala en el llibre David Guixé.

L'investigador expressa el seu convenciment que, "tard o d'hora, el linx arribarà" de nou el Pirineu perquè "té espai i aliment per poder-hi estar".

El linx boreal, més gran que el linx ibèric, que habita al sud de la Península, "l'únic que requereix són boscos, una mínima tranquil·litat i que hi hagi abundància de preses. Llocs així n'hi ha molts al Pirineu i el Prepirineu", segons David Guixé.

Jordi Ruiz Olmo, doctor en biologia i responsable del Servei de Protecció de Fauna i Flora de la Generalitat, ha assenyalat que, segons la seva opinió personal com naturalista, "el linx és una espècie extingida a Catalunya i per tant seria bo que algun dia tornés", encara que subratlla que la seva reintroducció "mai no hauria de fer-se sense la participació i el consens amb el territori".

"En aquests moments no hi ha un projecte de reintroducció del linx, encara que jo crec que aniria bé per moltes raons, ecològiques, socials i econòmiques, però en tot cas no es poden reproduir errors que s'han tingut amb algunes reintroduccions en el passat", afegeix sobre això Ruiz Olmo. Guixé assenyala que el linx "no té la mateixa possibilitat de dispersió que el llop, però si s'expandeix per França, qui diu que alguns exemplars no arribin al Pirineu?".