Els països orientals fa anys que van trobar una solució per a la meduses que envaeixen les seves costes: cuinar-les i menjar-les. No obstant això, les espècies mediterrànies, convertides en cíclica plaga, ja que la sobrepesca ha acabat amb els seus predadors, no serveixen ni tan sols per formar part del menú.

La proliferació d'aquests molestos organismes és un dels símptomes -i no el més greu- del mal estat d'oceans i mars, explica l'investigador del CSIC Sergio Rossi en el seu llibre El planeta azul. Un universo en extinción (Debate), una diagnosi de la transformació que l'home ha provocat en aquests ecosistemes que han perdut el seu equilibri en un procés que s'està accelerant.

La sobreexplotació pesquera dels mars, especialment d'un tan antropitzat com la Mediterrània, ha fet que les meduses es quedin sense els seus predadors (tonyines, verats...), al que cal sumar que aquests invertebrats es mengen les larves dels peixos, cosa que augmenta la seva capacitat de creixement, afirma l'autor.

Sense competidors pel menjar, i caracteritzades per la seva gran aclimatació, fins i tot a àrees contaminades, les meduses s'han aprofitat de l'escalfament de les aigües, i se senten més a gust, "però és la pesca, i no el canvi climàtic o l'acidificació del mar, la principal raó dela seva expansió".

Es tracta, de fet, d'una plaga mundial (des de les gegantines que abarroten les costes del Japó i els seus vaixells pesquers a les més diminutes dels fiords escandinaus) ja que existeixen pocs caladors verges (un 4% en el de moment inexpugnable Àrtic) amb un equilibri en la biodiversitat.

La industrialització de la pesca -amb la introducció del motor dièsel i les cadenes de fred- des de principis del segle XX ha generat una pressió en els ecosistemes marins que ha anat a més en les últimes dècades. En mars com la Mediterrània s'hi suma la brutal urbanització de la costa, que ha acabat amb un altre típic predadors de meduses: les tortugues.

Rossi adverteix que ja hi ha "tour operadors" turístics gens "ètics" que han començat a confeccionar mapes poc ortodoxos per advertir els seus clients dels riscos per la presència de meduses, un problema que afecta a destins de tota la Mediterrània.