Els despatxos d'advocats de Girona, Figueres i Vic tindran un intens trànsit d'estudiants en pràctiques a partir del 2012, quan es començarà a aplicar la nova normativa que estableix que els titulats en Dret que vulguin exercir l'advocacia hauran de fer 30 crèdits de pràctiques.

La rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli; Carles McCragh, degà del Col·legi d'Advocats de Girona; Joan Ramon Puig, degà del Col·legi d'Advocats de Figueres; i Antoni Molas, degà del Col·legi d'Advocats de Vic i president el Consell de l'Advocacia Catalana, van formalitzar ahir a Les Àligues, seu del Rectorat, un conveni de col·laboració per a la posada en marxa de la formació específica per a l'accés a l'advocacia dels titulats en Dret. Es tracta d'una formació "molt professionalitzadora" que prepararà per a l'obtenció del Diploma d'Aptitud Professional i per a accedir a la professió d'advocat, uns títols concedits pel Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya i el Consell General de l'Advocacia Espanyola.

Aquesta formació es desprèn del Reial Decret que el Consell de Ministres va aprovar el 3 de juny, i que desenvolupa la Llei d'Accés a les Professions d'Advocat i Procurador dels Tribunals, que entrarà en vigor el 30 d'octubre de 2011. La llei estableix un sistema de formació basat en tres punts: el desenvolupament de pràctiques, una prova d'avaluació d'aptitud professional, i la realització d'un curs de formació específic, que hauran de superar els estudiants que acabin els estudis a partir de 2012.

El conveni de col·laboració signat ahir es desplegarà en dues fases. Durant el proper curs, 2011-2012, els col·legis professionals i la Facultat de Dret impartiran conjuntament la formació necessària per actuar com a advocat del torn d'ofici. Els destinataris d'aquesta formació seran llicenciats en Dret als quals no afecta la llei d'accés a la professió d'advocat, que entra en vigor a l'octubre de 2011, que poden exercir com advocats sense cap altre requisit i només necessiten aquesta formació si volen actuar com a advocats en el torn d'ofici. D'altra banda, a partir del curs 2012-13, amb la llei d'accés a la professió d'advocat ja en vigor, els graduats i llicenciats en Dret hauran de cursar el Màster d'Accés a l'Advocacia per a poder exercir la professió d'advocat.

Una universitat de proximitat

La rectora Anna M. Geli va destacar que amb la signatura d'aquest conveni es posa de manifest una vegada més que "la proximitat entre la Universitat i el sector professional contribueix decididament a l'avenç de la societat, i en aquest cas concret a la qualitat del servei que l'advocacia presta a la ciutadania".

Per la seva banda, Antoni Molas, president el Consell de l'Advocacia Catalana i degà del Col·legi d'Advocats de Vic, va dir que "la nova formació garanteix als ciutadans que l'advocat que defensarà els seus drets ha passat per un procés formatiu o per un examen que acredita els seus coneixements teòrics i especialment pràctics imprescindibles".