Una exposició que podrà veure's a partir d'avui a Torroella de Montgrí s'endinsa en el paratge natural del parc del Montgrí i les Illes Medes i incideix en la necessitat de conservació d'aquest autèntic museu del Mediterrani.

El comissari de la mostra, Álex Lorente, va presentar ahir el seu treball, que s'exhibirà al Museu de la Mediterrània de Torroella i que ha comptat amb el suport dels responsables de Medi Natural de la Generalitat i de l'Obra Social de La Caixa. L'exposició incideix especialment en la situació de les Illes Medes, un arxipèlag compost per set illes protegides des de fa vint anys com a reserva marina.

Aquest projecte reflecteix les característiques que converteixen aquest espai de la Costa Brava en una cosa única, ja que, segons el comissari, reuneix "tal diversitat que s'erigeix en un autèntic museu del Mediterrani".

L'exposició proposa als visitants, segons Álex Lorente, un "viatge de sensacions" a través d'un recorregut que comença a la riba de la platja dedicat a l'activitat humana i que s'endinsa fins a arribar als fons marins.

Una "joia del Mediterrani"

La reserva marina és un dels pilars de la mostra, que destina espais al món de les algues, als boscos submarins de posidònia i als coralls.

L'exposició ha estat ideada perquè el visitant entri en contacte físic amb elements com reproduccions de fons de sorra, peixos i ous d'aus, i inclou sons relacionats amb el mar, com onades i dofins.

Amb la finalitat de conscienciar sobre la necessitat de conservar aquests espais naturals, els que la visitin podran conèixer el so que perceben els cetacis per l'efecte dels motors dels vaixells o per qualsevol altra activitat humana.

La mostra, en què s'ha recreat també una cova submarina ubicada a les Illes Medes, ha volgut igualment reflectir l'efecte de l'activitat humana en un espai natural com és el parc del Montgrí.

L'exposició, que es podrà veure fins al juny de 2012, està adaptada per a discapacitats, gràcies a la col·laboració de la Fundació Astres, i per al públic infantil, al qual s'ha destinat un espai interactiu. A banda, s'han programat activitats paral·leles per conscienciar de l'efecte humà sobre el Montgrí i la necessitat de conservar-lo com a joia del Mediterrani.