Ramon Simó serà el proper director del Festival Grec de Barcelona, segons ha fet públic aquest dimecres el tinent de Cultura, Jaume Ciurana. Creador, intèrpret i director escènic, Simó (Tarragona, 1961) pren el relleu de Ricardo Szwarcer amb la intenció de fer un festival més participatiu i obert a la gent de Barcelona. Tot i que considera que és aviat per parlar de com serà el Grec sota la seva batuta, Simó ha avançat que un dels principals dilemes és la localització. No té clar si s'ha de concentrar tot el Grec en un espai o mantenir l'aposta actual de dispersió per la ciutat. També ha deixat veure que podria haver-hi un Grec petit, per al públic infantil.

A diferència del director sortint, l'argentí Ricardo Szwarcer, que va ser escollit per un concurs internacional, Ramon Simó ha estat elegit directament per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Jaume Ciurana li ha demanat que faci un festival més participatiu, amb més coherència musical i que estudiï la possibilitat d'obrir-lo a altres disciplines artístiques, com la literatura o les arts plàstiques.

Ramon Simó, que va ser director artístic de la Fira de Tàrrega entre 1996 i 1998, creu que és aviat per donar gaires respostes, però ha avançat que el principal objectiu és obrir el Grec als ciutadans "perquè hi estiguin més a prop que ho han estat fins ara". Sobre el seu antecessor, s'ha limitat a dir que ha complert les seves funcions.

Un dels primers dilemes del director és la ubicació. "No sé si hem d'estar en un lloc identificable o seguir amb la política de dispersió per la ciutat", ha dubtat Simó en veu alta, per després admetre que "en el fons" creu que potser la política de dispersió "no és la millor per a un festival".

Tot i això, no ha volgut definir res i ha insistit en què necessita temps i un procés de mediació amb la ciutat per veure quina és la millor direcció. Això sí, en la seva aposta per potenciar-lo, s'ha preguntat per l'estranyesa que el Grec sigui l'únic festival europeu sense 'hub', l'espai professional de relació entre creadors i productors.

Més enllà de parlar de si apostarà per creadors consolidats o emergents, Simó ha reivindicat un canvi de paràmetres en què es tinguin més en compte les obres i no les persones que hi ha al darrere. En aquest sentit, ha posat l'exemple de Peter Brook, que es va reinventar als 45 anys i va donar un gir a les seves creacions després de viatjar per Àsia i Àfrica.

Simó continuarà amb la seva activitat creativa però és conscient que l'haurà de reduir per dedicar-se a configurar el proper cartell del Grec, el festival d'estiu de la ciutat. El que encara no té clar és si entre elles hi haurà alguna creació o direcció per al mateix festival, una possibilitat que no ha descartat però encara s'ha de pensar.

Això sí, la voluntat d'apropar el Grec a la gent podria passar per la creació d'un Grec petit, un espai pensat per als més petits i les famílies. Sobre el pressupost, Simó no el coneix encara i Ciurana ha dit que tampoc, però ha assegurat que l'Ajuntament aposta pel festival, amb la voluntat que "continuï sent o que s'incrementi" com a festival de referència.

Simó és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'educació, és professor de l'Institut del Teatre de Barcelona i porta molts anys en escena. Com a director i escenògraf, ha treballat al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), al Teatre Lliure, al Centro Dramático Nacional i en moltes sales privades. A més de dirigir Tàrrega, ha format part del consell assessor del TNC i ha publiat assajos sobre teatre.