Els cigarrets mentolats són més addictius i costen més de deixar, segons un estudi de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) en què s'han revisat els estudis existents sobre les característiques d'aquest tipus de tabac. L'estudi assegura que la suavitat i frescor dels cigarrets mentolats faciliten l'inici de l'hàbit al tabac i que a més, el mentol augmenta el nombre de partícules extrafines al fum del tabac,suposant un risc més gran per a la salut.

Aquestes conclusions han fet que la SEPAR demani que es retiri el mentol del tabac com a additiu, per evitar els seus efectes nocius.

El treball, publicat a la revista Prevenció del Tabaquisme de la Societat, revela a més que no és certa la imatge que ha propiciat la indústria tabaquera sobre aquests cigarrets, en el sentit que són ?"menys dolents" per a la salut.

Asseguren els pneumòlegs que la realitat dels cigarrets mentolats és que per les seves característiques afavoreixen l'inici de l'hàbit del tabac, creen més dependència i en dificulten l'abandonament.

El mentol és un alcohol secundari que es troba als olis de menta, i es barreja amb el tabac per emmascarar els efectes negatius del fum del tabac, com l'aspror, la duresa, la irritabilitat, i superposar les seves qualitats positives.

A més, aquests cigarrets, com que estimulen els receptors del fred, donen la sensació d'una inhalació més fresca i profunda, i el seu efecte analgèsic local suavitza l'efecte de fumar, la captació i retenció dels joves i adolescents al tabac.