L'Agència espacial nord-americà (NASA) va descartar ahir que el satèl·lit artificial que avui es precipitarà sobre la Terra caigui sobre l'Amèrica del Nord, tot i que encara no pot precisar el lloc de l'impacte. "El reingrés s'espera durant la tarda del 23 de setembre hora de l'est d'estats Units", indica un comunicat de l'agència, corresponent a la nit o a la matinada a Catalunya. "El satèl·lit no estarà en trajectòria sobre l'Amèrica del Nord en aquest període", afegeix. Segons l'agència, "és encara massa aviat per predir l'hora i el lloc de reingrés amb més certesa, però les prediccions seran més precises en les pròximes 24 hores".

Probabilitat: 1 entre 3.200

La probabilitat que alguna de les restes del satèl·lit d'Investigació de l'Alta Atmosfera (UARS) colpegi una persona és molt remota, segons l'agència espacial nord-americana, que la xifra en una entre 3.200. L'enginy pesa 5.675 quilograms i té la mida d'un autobús.

De moment, només es coneix que l'artefacte espacial impactarà en les latituds situades entre el nord del Canadà i el sud de Sud-amèrica, una àrea que inclou la major part del planeta -també tot Europa i dins d'ella, Catalunya-, ja que és molt difícil estimar amb precisió quan arribarà a la Terra un satèl·lit fora de control.

Això és així perquè qualsevol petit canvi en l'hora de reingrés del satèl·lit a l'atmosfera es tradueix en milers de quilòmetres de diferència pel que fa al lloc de l'impacte.

Estava previst que el satèl·lit arribés a finals de setembre o principis d'octubre, però la seva caiguda s'avançarà a causa del fort augment de l'activitat solar la setmana passada.

Els científics de la NASA calculen que el satèl·lit s'esmicolarà en entrar a l'atmosfera i que almenys 26 grans peces de l'enginy sobreviuran a les altes temperatures del reingrés i cauran sobre la superfície de la Terra.