Genís Puig i Biel Torres (en ambdós casos, de Torroella de Montgrí), Roger Oriol (Girona ciutat) i Jordà Humet (Les Planes d'Hostoles) són els alumnes gironins de l'Escolania de Montserrat pel curs 2011-12. Oriol (alumne de nova incorporació) i Torres cursen, respectivament, cinquè i sisè de Primària. Humet i Puig són alumnes de primer curs de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Tres alumnes que el curs passat van acabar el segon curs de la secundària han abandonat el monestir: Aniol Ribes Ripoll (Montagut-Oix), Gil Puig Surroca (Torroella de Montgrí) i Joaquim Noguer Brau (Cadaqués). La Generalitat de Catalunya reconeix, des de 2001, l'escola i col·legi del monestir com a centre docent privat (no concertat) d'ensenyament bàsic i artístic. D'aquesta manera, els alumnes compaginen els ensenyaments generals obligatoris i els musicals amb la seva participació en el cor.

Els cantaires de l'escolania tenen entre 8-9 i 13-14 anys i, per tant, cursen entre quart de Primària i segon d'ESO. En estudis musicals, aconsegueixen el primer cicle de grau mitjà, que després poden seguir en conservatoris o escoles de música.

L'estada a la residència, de dilluns a divendres, és optativa, a petició dels pares o dels propis nois. Els cap de setmana (de divendres a la tarda a diumenge al matí) el passen amb les seves famílies. Les vacances d'estiu duren dos mesos.

El conjunt coral montserratí té previstes aquest any tres sortides a l'estranger. La primera és una gira per Flandes i Alemanya (27 de setembre-3 d'octubre). El concerts són a l'església de Saint Pieterskerk de Ghent (dia 29, on participa en el festival internacional d'aquesta ciutat); a l'església de Dechsendorf (1 d'octubre); a la catedral de Bamberg (dia 2); i a Pfarrei Unsere Liebe Frau Nürnberg (3 d'octubre).

L'Escolania oferirà, el 20 desembre, el tradicional concert solidari a l'església del Carme de Barcelona a benefici de la Fundació Arrels (enguany celebra el 25è aniversari). Al 2012, l'Escolania de Montserrat a l'església de Santa Maria in Trastevere de Roma en el concert de cloenda de l'exposició Gaudí i la Sagrada Família. Art, ciència i espiritualitat (13 de gener). La tercera sortida internacional serà a Mèze i Montpeller (França) entre l'11 i el 14 de maig. De moment, no hi ha previstes actuacions a la demarcació de Girona en el curs 2011-12.

Treball musical

L'Escolania enregistrarà un nou CD amb música del Pare Àngel Rodamilans a propòsit del 75è aniversari de la seva mort.

La coral de Montserrat participarà en els actes d'homenatge amb un concert a Sabadell (16 de desembre).