Set de cada deu avis espanyols cuiden els néts i un 89% hi manté "relacions familiars estretes", segons les dades recollides pel Llibre Blanc de l'Envelliment Actiu que ha presentat aquest dijous la directora general de Política Social, Isabel Martínez. El document pretén donar resposta a la demanda més gran d'activitat de les persones grans a Espanya, després de constatar amb diferents estudis que el 53% comença activitats després dels 65 anys, quan el 1993 només el 9,5% ho feia.

Tot i això, menys del trenta per cent pertany a alguna organització, i no arriba al 45% la xifra dels més grans que volen "participar activament i de manera integral a la societat espanyola". "Les persones grans expressen una voluntat claríssima d'autonomia, com manifesta el fet que un 87% desitja viure a casa seva tot el temps possible", explica el Llibre Blanc, per remarcar que un 45,5% del col·lectiu destaca que gaudeix de bona salut, indicador que ha crescut vuit punts i mig des del 1993.

Per als experts que han elaborat el document, "aquestes xifres revelen que les polítiques públiques de sanitat i benestar social han tingut un efecte directe sobre la millora de la qualitat de vida", així com constaten que l'exercici físic i la formació educativa són "activitats emergents" en aquest col·lectiu.

El Llibre Blanc, que guiarà les polítiques dirigides a millorar la qualitat de vida de les persones grans d'ara endavant, analitza el present de les persones grans a Espanya, els seus perfils nous i heterogenis i les necessitats i demandes que generen, així com l'efecte de l'envelliment de la població en l'economia, l'educació, la participació social i la salut pública.

Entre les seves conclusions, el document destaca la importància dels models de vida saludable per mantenir l'activitat fins a edats avançades i reclama la col·laboració de totes les institucions, entitats, sectors, agents i col·lectius socials per fomentar i estendre la cultura de l'envelliment actiu i saludable. Per això, proposa "assumir que el desenvolupament individual es prolonga al llarg de tot el cicle de vida de les persones, cosa que comporta una repercussió social" i "instaurar una política econòmica que prevegi tot el cicle vital i faciliti les relacions humanes, reservi temps per a les atencions personals, la solidaritat i les relacions socials".