La segona edició d'un estudi elaborat per l'Observatori del Pluralisme Religiós a Espanya, de la Fundació Pluralisme i Convivència, situa la ciutat de Girona en la vuitena posició dels municipis catalans en nombre de locals de culte de confessions minoritàries (totes aquelles reconegudes com a tals excepte la catòlica, que és la majoritària). L'estudi n'ha registrat 18. El "rànquing" és encapçalat per la ciutat de Barcelona (amb 231 locals de culte) i seguidament hi ha cinc ciutats de la primera i segona corona metropolitana de la ciutat de Barcelona: l'Hospitalet de Llobregat (42 recintes); Sabadell (40); Terrassa (39); Badalona (26) i Santa Coloma de Gramenet (24). Abans de Girona, hi ha Tarragona, amb 19 locals de culte.

En aquest sentit, la ciutat de Girona té el mateix nombre de recintes de culte de confessions minoritàries que Mataró i Reus. Tots aquests municipis citats, situats a la zona més poblada de Catalunya, sumen 475 locals, cosa que significa el 45,62% del total (1.041) en el citat territori. Quantitativament, Girona ciutat és comparable amb municipis com ara Coslada (Madrid, amb 17 locals de culte); ?Huel?va (Andalusia, 18); i Ferrol (Galícia, també amb 18).

L'estudi mostra una correlació (fenomen que es desenvolupa en el mateix sentit) entre la xifra de població d'un municipi (amb consegüents dinàmiques laborals...) i la presència de confessions minoritàries. Les capitals espanyoles més grans registren un nombre significatiu de locals de culte i esdevenen punt d'atracció per a les "noves" creences respecte a la resta de municipis de cada comunitat autònoma. A tall d'exemple, l'estudi elaborat per l'Observatori té comptabilitzats 390 locals de culte a Madrid capital. Però el següent municipi amb més presència institucionalitzada de religions minoritàries és Torrejón de Ardoz, tot i que baixant fins als 30. També és el cas, a l'Aragó, de Saragossa (94 locals de culte) i Calatayud (10). L'Estat espanyol té un total de 5.320 recintes.

Anàlisi provincial

Aquesta recerca també dóna les xifres segons el total de la província. Girona, amb 106 locals de culte, està situada en la catorzena posició darrere La Corunya (123) i compartint nombre amb Biscaia. Barcelona i Madrid ocupen, respectivament, el primer i segon lloc (767 i 729). Segons dades estatals, el protestantisme és la religió minoritària més important. El 55, 09% dels locals hi pertanyen. El 19,40% són musulmans.