Carles Barceló, director de la Càtedra Lluís A. Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica de la UdG, ha tingut cura de l'edició d'un llibre que vol deixar constància escrita de la vida i l'obra dels quatre destacats matemàtics -Lluis A. Santaló, Francesc Sunyer, Albert Dou i Josep Teixidor- nascuts en terres gironines a principis del segle XX.

Les recensions biogràfiques han estat elaborades per Agustí Reventós, Antoni Malet, Manuel Garcia Doncel i Montserrat Teixidor, respectivament, tots ells molt bons coneixedors de l'obra i la vida d'aquests matemàtics gironins.

La lectura d'aquests esbossos biogràfics permet constatar com, malgrat haver nascut tots quatre matemàtics en la mateixa dècada de 1911-1920 i en el mateix minúscul territori del nord de la província de Girona, les seves trajectòries vitals i científiques són completament diferents, per bé que totes estan indefectiblement marcades pel sotrac de la Guerra Civil espanyola.

Amb aquesta publicació, la Càtedra Lluís A. Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona vol ajudar a mantenir la memòria històrica d'aquells matemàtics de les nostres comarques que han contribuït de forma destacada al progrés de la matemàtica.

El llibre es presentarà oficialment el proper divendres, a Figueres, en el marc de les Jornades Història de les ciències exactes. Noves aportacions i projectes organitzades per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer.

Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres 1912 - Barcelona 1967), nat amb una severa atròfia congènita del sistema nerviós, va ser un matemàtic autodidacte que va treballar sempre en cadira de rodes.