La cantant i actriu Whitney Houston va morir dissabte a la nit amb 48 anys a la ciutat de Los Angeles, després d'una vida en la qual les drogues i un matrimoni convuls van acabar per enfonsar la seva carrera, la de més èxit d'una artista femenina en la història de la música. Houston va ser una de les veus més populars de les dècades dels anys 80 i 90 i es va consagrar com una estrella de la música internacional gràcies al tema I will always love you que va interpretar per a la pel·lícula El ?guar?daespaldas (The Bodyguard) l'any 1992. Una cinta que, precisament, va protagonitzar al costat de Kevin Costner i que va suposar el seu debut cinematogràfic.

La seva mort es va produir a l'hotel Beverly Hilton, a Beverly Hills, per causes que encara s'investiguen, tot i que sembla descartat que hagi estat víctima d'algun acte delictiu, segons una primera valoració de les autoritats de Los Ángeles.

Una persona molt vinculada al nombrós seguici que sempre acompanyava la cantant es va trobar Houston inconscient a la banyera de la seva suite poc abans de quarts de quatre de la tarda de l'hora local (quarts d'una, hora catalana, de la matinada de diu?menge), moment en el qual es va alertar els serveis d'emergència.

Malgrat la ràpida resposta dels paramèdics, que van tractar de reanimar-la durant prop de 20 minuts, Houston va ser oficialment declarada morta poc abans de les quatre de la tarda.

La cantant havia reservat una habitació en aquest hotel perquè tenia pensat assistir a la festa que havia organitzat allà el productor musical Clive Davis per la nit de ?diu?menge, un esdeveniment anual que reuneix moltes estrelles de la cançó i que se celebra en la vigília de la gala de lliurament dels premis Grammy, que es va celebrar ahir a la nit per al lector.

Malgrat el sobtat final de la vida de Houston, la celebració a l'hotel Beverly Hilton, el mateix que acull el dinar dels nominats als premis Oscar i la cerimònia dels Globus d'Or, no es va suspendre, encara que Davis va cancel·lar la seva assistència després de la mort de la cantant nord-americana.

La mare de l'artista, Cissy Houston, va declarar que havia parlat amb la seva filla minuts abans que fos trobada inerta a la seva habitació del Beverly Hilton, i va manifestar que no va percebre res fora del normal, segons TMZ.

Whitney Houston estava intentant rellançar la seva carrera des de l'any 2009 quan va treure el disc I look to you, el seu primer àlbum d'estudi des de 2002 amb el qual intentava deixar enrere un període de silenci marcat pels abusos de substàncies.

Aquell any, la cantant va confessar públicament el seu turment personal al programa de la popular presentadora de televisió Oprah Winfrey, on va afirmar estar recuperada de les seves addiccions de marihuana i cocaïna, encara que va admetre sentir la temptació de tornar-ne a consumir.

La drogoaddicció de Houston es va associar amb el seu complicat matrimoni amb el també cantant Bobby Brown, amb qui es va casar al 1992, en el moment clau de la seva carrera. Junts van tenir una filla, Bobbi Kristina, però es van acabar divorciant l'any 2007, després d'un matrimoni marcat per la tensió.

Davant les preguntes de Winfrey al programa de televisió, Houston va qualificar la seva relació amb Brown d'"emocionalment abusiva" i la seva separació es va produir entre acusacions de violència domèstica.

Fonts de la revista People van indicar que Brown no podia deixar de plorar en assabentar-se de la mort de Houston, encara que tenia pensat mantenir la seva actuació en un concert a la ciutat de Memphis, tal i com ja s'havia compromès.

L'adéu d'aquesta diva de la música va posar una trista nota final a una trajectòria professional que va començar el 1985 amb un primer LP homònim. I és que, filla de la cantant Cissy Houston, cosina de Dionne Warwick i fillola d'Aretha Franklin, portava la música als gens.

Una cantant de rècord

Amb el disc Whitney Houston va obtenir 40 discos d'or i la va catapultar a la fama, un estatus que incrementaria en els anys següents amb Whitney, l'encadenament de sis números 1 consecutius -amb èxits com Greatest love of all I wanna dance with somebody-i després el seu triomf discogràfic més important, la banda sonora de la pel·lícula The Bodyguard, que va ser el primer disc que va vendre més d'un milió de còpies en la seva primera setmana a la venda.

Aquesta banda sonora, que es manté com la més venuda de la història, va despatxar 48 milions de còpies.

El nom de la cantant va entrar a formar part del Llibre Guinness dels Rècords, que la va reconèixer com l'artista femenina de més èxit de tots els temps per haver venut més de 140 milions de còpies dels seus àlbums.

Malgrat els seus esforços per rehabilitar-se en els últims tres anys, Houston mai va recuperar la veu que la va fer brillar i la seva gira mundial al 2010 per presentar I look to you va ser un desastre.

Incapaç d'arribar als aguts que la van fer famosa, va manifestar que patia problemes de respiració, va posposar concerts i fins i tot va ser ingressada a París per unes "al·lèrgies". La crítica va qualificar les seves interpretacions d'"horribles" i els seus fans van acabar escridassant-la.

El maig del 2011 va tornar a sotmetre's a un tractament de desintoxicació i durant aquests últims dies se la va veure en diverses festes i fins i tot va ser fotografiada en aparent mal estat sortint d'un bar a Hollywood.