"Dylan és un clàssic modern i ara ressona més que mai el sentit del seu discurs", sentencia Gerard Quintana. L'admiració del músic gironí pel cantautor nord-americà ja es va plasmar a finals dels 90 en l'espectacle de versions Els miralls de Dylan, al costat de Jordi Batiste. Allà versionaven una sèrie de cançons de Bob Dylan amb l'objectiu "d'apropar les seves lletres" i "unir les generacions del Grup de Folk i del rock català". Aquell projecte es va plasmar en dos discs, Els miralls de Dylan i Sense reina ni as que els dos músics van presentar per Catalunya.

Però com recorda Quintana, l'obra de Dylan és molt extensa i aleshores "van quedar moltes coses fora". Anys després, i coincidint amb el "moment de replantejaments" que viu l'exlíder de Sopa de Cabra, van començar a repassar noves cançons del cantautor amb Batiste. Va ser llavors quan es van adonar que aquest treball, Tornarem a ser lliures, "tenia una nova dimensió, molt més bèstia".

Quintana es refereix a la pertinència de les lletres de Dylan en el context de crisi econòmica actual, i a la recepta de polítiques d'austeritat que molts governs europeus estan aplicant com a pal·liatiu. Aquest és un moment en què "s'estan perdent molts drets de què havíem gaudit durant els anys del benestar", valora el músic.

Una gira de petit format

Tornarem a ser lliures es presentarà el 29 de juny a l'Ateneu Barcelonès amb un "format essencial", on les veus de Quintana i Batiste estaran acompanyades únicament per dos músics que alternaran la guitarra amb instruments de corda.

D'altra banda, ara mateix es descarta que el nou projecte acabi plasmat en un disc. En canvi, s'ha optat per enregistrar en vídeo les cançons versionades que després aniran penjant a Internet.

El que és gairebé segur és que el de l'Ateneu no serà l'únic concert que oferiran. Quintana afirma que "segurament" faran alguns concerts a l'estiu, i anuncia que la intenció és "seguir girant a la tardor, fent el circuit de sales de petit format" que ja havien recorregut amb els primers Miralls de Dylan. De fet, en una recent entrevista a Diari de Gironael cantant ja va manifestar la seva voluntat de portar l'espectacle a la ciutat.