Recentment, la Sala d'Actes del Palau Marc, seu de la conselleria de Cultura a la Rambla de Santa Mònica, ha acollit la presentació del nou projecte Capital de la Sardana, amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La comissió de la Capital de la Sardana ha triat Arenys de Munt com a seu de la primera edició, prevista per al 2013.

La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les 3 entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana.

La intenció de la Capital de la Sardana és convertir durant l'any una població diferent del territori en un punt de trobada obligada no només pel món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Aquest projecte vol oferir a tothom un esdeveniment nou, festiu i dinàmic vinculat a la sardana.

La Capital de la Sardana és el primer projecte en què aquestes grans entitats treballen plegades en el marc d'un procés de col·laboració mutu. S'hi celebraran diversos esdeveniments com la presentació de la Guia d'Aplecs, un concurs vàlid per al Campionat de Catalunya, la cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, la designació de la següent Capital de la Sardana o el lliurament dels Premis Capital de la Sardana.

A més a més, durant tot l'any hi tindran lloc tot tipus d'esdeveniments com exposicions, debats, ballades i un llarg etcètera d'actes.

L'esdeveniment va comptar també amb la presència del director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig; el màxim responsable del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés; l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran.

un setrill de vidre per recaptar fons a ripoll

L'Agrupació Sardanista Ripoll, en aquests darrers anys i per ajudar a costejar les despeses de l'aplec ha realitzat diversos objectes de vidre, decorats amb motius sardanistes. Fins ara eren uns vasos de vidre tallats a mà, on hi havia els diferents instruments de cobla. Per enguany s'ha pensat amb una peça inèdita, un setrill per oli, també de vidre tallat a mà, que ha confeccionat el mestre vidrier R. Artigas d'Arenys de Munt, que treballa el vidre de forma artesanal. En aquest setrill, hi haurà la reproducció l'ermita de Sant Miquel de les Roquetes, que roman dins el poble de Ripoll i que fou inaugurada fa , just cent anys. Aquesta ermita d'estil modernista és obra de Joan Rubió Bellver (Reus 1870- Barcelona 1952) que fou ajudant i deixeble d'Antoni Gaudí. El preu d'aquest objecte és de 12 euros. i el podeu demanar a l'Agrupació Sardanista de Ripoll, apartat de correus, 54 - 17500 Ripoll i també al 972.701.522.

montpeller es posa de celebració amb un aplec

La ciutat francesa de Montpeller (Occitània), celebra demà dia 5, a partir de 2/4 de 4 de la tarda, el seu Aplec de la Sardana en la seva 14a edició. De Girona a Montpeller hi ha 244 quilòmetres, tampoc és tant lluny i recordem que aquí el 1208 hi nasqué Jaume I. Avui a Montpeller i al redós hi viuen moltes persones vinculades o descendents de Catalunya , així que no és pas estrany la celebració del seu Aplec de la Sardana. Aquest tindrà com a marc el centre mateix de la ciutat, a l'esplanada Charles de Gaulle, i comptarà amb les cobles Sant Jordi- Ciutat de Barcelona i Mil·lenària.

josep gispert és homenatjat a l'aplec de lloret

Al paratge de Santa Cristina, enguany arriba a la seva 44a edició l'aplec de Lloret de Mar. En aquesta ocasió comptarà amb les cobles Ciutat de Girona, La Flama de Farners i Principal del Llobregat, que oferiran les seves audicions a partir de la 10 del matí i de les 4 de la tarda; al migdia hi haurà un concurs de colles improvisades i un dinar de germanor. Cada any, en el decurs de l'Aplec s'ofereix un homenatge a alguna persona destacada dins el món de la sardana. Aquest any serà homenatjat l'instrumentista de tenora Josep Gispert, que s'ha retirat i que fou durant molts anys el primer tenora de La Principal de la Bisbal.