Aquest diumenge Sant Feliu de Guíxols celebrarà el seu plec de la Sardana, que enguany arriba a la vint-i-cinquena edició, Noces d'Argent. La població guixolenca té una activitat molt remarcable en el decurs de l'any amb l'organització de ballades molts dies, a més de comptar entre els seus fills amb el genial compositor Juli Garreta, del qual hi ha un monument al passeig marítim.

Evidentment l'aplec d'aquest any té un caràcter especial que queda reflectit al llibret que s'ha editat, amb una bona quantitat d'articles de diverses persones relacionades amb el món de la sardana que narren aspectes relacionats amb aquest 25 anys i altres temes d'interès sardanístic.

A destacar alguns articles dedicats a Pere Gimberat, que durant 25 anys ha estat el president dels Amics de la Sardana, desenvolupant una tasca més que meritòria i no solament aquí, a la seva població, sinó en altres llocs de responsabilitat de les comarques gironines i d'arreu de Catalunya. Justament anotem que demà, la vigília de l'aplec, se li oferirà un sopar d'homenatge.

L'aplec se celebrarà, diumenge, al passeig del Mar a 2/4 d'11 del matí i a 2/4 de 5 de la tarda, amb les cobles Ciutat de Girona, Rossinyolets i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. S'estrenarà una sardana de Joan Manuel Margalef, Amics de la sardana. Una curiositat és que els sardanistes, en la ballada de la tarda, podran participar votant la sardana que els agradi de cada tanda ( la primera tanda serà de compositors contemporanis, la segona de sardanes obligades la tercera dedicada a sardanes de Vicenç Bou, commemorant els 50 anys de la mort i la quarta de sardanes molt balladores). Una de les butlletes de la sardana més votada serà obsequiada amb un Lot de Regals.

ridaura es posa a ballar el gambeto aquest diumenge

El poble de Riudaura serva una de les danses més antigues de Catalunya, que es desenvolupa cada any en aquesta població garrotxina en la Festa del Roser. Aquest ball consisteix que diverses parelles ballen el ball , denominat del Gambeto, que és la vestimenta que porten els homes. Hi participen vuit parelles de la població les quals porten: gambeto i barret de copa i un cigar havà a la boca els homes; i les dones porten una faldilla fins als peus, una caputxa blanca i es cobreixen les espatlles amb un mantó brodat de flors. La música de la dansa és la coneguda melodia del Ball del Roser. Fetes unes voltes a la plaça els ballarins locals es dirigeixen al públic, on van a buscar gent i la plaça es converteix en un giravoltar de parelles, mentre la cobla repeteix la tonada una i altra vegada. Aquest tradicional ball se celebra per la segona Pasqua, que lògicament és aquest diumenge.

resultat del concurs de colles de torroella

Diumenge passat se celebrà el Concurs de Colles Sardanistes a la localitat de Torroella de Montgrí, i aquest en fou el resultat: Colles alevins: 1rs Il·lusions, i Trapelles de Sabadell; 2n Montgrí Mini de Torroella de Montgrí i Terrabastall; 3r Nins de Banyoles; 4t Mainada Flor de fajol d'Olot; 5è Belluguets; i 6è Montgrí de Torroella de Montgrí. En veterans: 1rs. Aires gironins de Girona i Àncora; 2n. Ressò de Sabadell; 3rs Núria de Manlleu i Amics dansaires de Cassà de la Selva; 4ts. Dansa de Manresa i Albera Dansa de Vilallonga dels Monts (Cat. Nord); 5è. Exhortació de Banyoles; i 6a Cireres de Ceret. En infantils: 1r Estel de les Gavarres de Cassà; 2n Ceretana de Ceret i 3r Mediterrània Jove de Figueres. En juvenils: 1r Cabirols de Sabadell; 2n Montgrí 2000 de Torroella. I finalment, en grans: Mans amigues de Cassà i Mirant al cel de Sabadell; 2n Claror de goges de Banyoles; 3r Continuïtat del Montgrí de Torroella; 4t Banyoles; i 5è Cors Joves d' Olot.