Els propietaris de la finca Mas Vent de Palamós, on hi ha el claustre d'estil romànic, estan decidits a complir la llei si es demostra que és autèntic. A l'espera de l'informe dels tècnics de la Generalitat, el representant de la societat mercantil que n'és propietària ha assegurat que si és necessari s'obrirà al públic i en tot moment ha negat que s'hagués volgut ocultar o negar la seva existència."Es tracta d'una finca privada i els propietaris volen mantenir la privacitat", ha comentat el seu representant, Josep Comas. D'altra banda, ha reconegut que la societat no està interessada en el fet que el claustre sigui autèntic o no. "Mai ens ho hem qüestionat i no ens importa massa", ha insistit.

Des de bon començament, Comas ha insistit en què els propietaris de la finca no han volgut mai "ocultar, amagar o negar" l'existència del claustre d'estil romànic. Segons el representant, la societat mercantil propietària de la finca Mas del Vent mai s'havia qüestionat l'autenticitat del conjunt i ha declarat que aquest aspecte no "els importava ni els importa ara massa".

Al mateix temps, el representant ha destacat que, des d'un principi, els propietaris no volien que es generés "rebombori" o "expectació mediàtica" entorn al claustre. "Als propietaris de la finca no els hi agrada la publicitat, només volen viure a casa seva tranquil·lament", ha assegurat Comas. No obstant això, el representant ha assegurat posteriorment que des de fa anys no hi viu ningú a la finca i que l'espai, una masia de luxe, s'acostuma a llogar a altres persones.

El representant ha explicat que no li consta que hi hagi cap requeriment judicial per obligar als propietaris a obrir la finca als experts de la Generalitat, com tampoc té coneixement que varis experts intentessin visitar la finca des de fa dos anys. "Mai s'ha negat res però hi ha formes de dir les coses", ha concretat Comas. El representant ha explicat que estan decidits a complir la llei del Patrimoni Català si es demostra que el conjunt és autèntic. D'altra banda, ha explicat que cal reconèixer el mèrit - per part dels propietaris- de preservar i conservar el claustre durant tot aquest temps i que estan a l'espera del dictamen dels experts de la Generalitat que van visitar el claustre ahir dijous.

La visita dels tècnics

L'equip d'experts -format per dos arqueòlegs i un arquitecte del Departament de Cultura- van accedir per primer cop a la finca del Mas del Vent per poder investigar i recollir tota la informació necessària per determinar la seva autenticitat i procedència. I tal com ja van anunciar ahir mateix fonts del departament, el dictamen trigarà uns dies. Per altra banda, els tècnics també van requerir als propietaris un seguit de documentació que s'han compromès a lliurar.

Aquest dijous era el primer cop que els amos permetien l'accés a un equip d'experts per tal d'estudiar 'in situ' i en tot detall el claustre suposadament romànic, situat al jardí i a tocar d'una piscina. La investigació d'aquests tècnics ha de permetre determinar si es tracta d'un conjunt original del segle XII, tal com defensa el professor d'Història de l'art de la UdG Gerardo Boto que ha destapat l'existència de l'obra aixecant un gran polseguera mediàtica- o si acaben donant la raó als propietaris de la finca que apunten que es podria tractar d'una reproducció tal i com apunta un carta d'una experta del Metropolitan Museum of Art de Nova York.

Amagat al públic des del 1959

La finca Mas del Vent compta amb aquest claustre des de l'any 1959. Segons el representant dels propietaris, el conjunt d'estil romànic el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de les antigues pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compra venda que els propietaris encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit.

Fa poc dies, però, el professor i historiador de la Universitat de Girona, Gerard Boto, va destapar la seva existència després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa l'any 2010. Aquest expert ha vist que té clares similituds amb altres obres destacades del romànic, com és el claustre de Santo Domingo de Silos a Burgos.

El mateix Departament de Cultura en conèixer la seva existència el març del 2010, va fer diversos requeriments als propietaris de la finca per tal que facilitessin l'entrada a experts però aquests no van respondre i mai se'ls va permetre l'accés. Per això, aquest dimarts van decidir posar el cas en coneixement de la Fiscalia de Girona per comunicar que traslladarien l'expedient als jutjats per tal de demanar al jutge que ordenés l'entrada a la propietat privada. Des de Cultura, no es qüestiona ni es posa en dubte la propietat del claustre però volen valorar i establir el grau de protecció que li pertoca. Podria ser un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) o Local (BCIL) o també un bé inclòs en el catàleg patrimonial català. En funció de la catalogació, el propietari tindria un tipus d'obligacions de cura i manteniment.