El periodista madrileny Lorenzo Fernández Bueno acaba de publicar la primera guia turística per a viatgers amants del misteri, en què difon paratges dels cinc continents on passar por. Fernández Bueno, director de la revista Enigmas del hombre y del universo dibuixa a la seva guia 99 lugares donde pasar miedo (Libros Cúpula) la seva pròpia geografia del terror, explorada personalment durant els últims deu anys.

Amant del misteri i de l'aventura des de nen i viatger impenitent des dels 17 anys, l'autor ofereix també una àmplia documentació sobre cada indret, la ruta més adequada per accedir-hi, la llegenda del lloc i el moment més adequat per visitar cada terrorífic destí. El Santuari de La Balma a Castelló de la Plana o les famoses Cares de Bélmez a Jaén, la Ciutat dels Morts al Caire, l'Illa de Pasqua, els Taüts Penjants de la Xina o el Chavin de Huantar al Perú són algunes de les seves destinacions favorites.

Pobles abandonats, osseres, esglésies, coves i castells es donen cita en aquesta terrorífica guia plena d'adrenalina, "per a la qual m'he submergit en la història, explico la meva experiència i m'interno en llocs d'una bellesa impressionant", explica l'autor. "Els grans gurus de les guies de turisme han obviat fins ara el tema del misteri a les seves guies viatgeres, malgrat que aquest tipus de viatges tenen un gran al·licient i compten amb el valor afegit que suposa passar por, però una por controlada", recalca l'escriptor.

Fernández Bueno va sentir des de nen una atracció tal pel misteri, els viatges i les aventures que va decidir estudiar periodisme "per adaptar la meva passió a la meva carrera, i poder viure de la meva vocació en el futur", explica. Al Santuari de La Balma van acudir en el passat entre 15.000 i 20.000 persones per ser exorcitzades, portats arrossegats pels seus familiars lligats de peus i mans, i els ficaven a empentes i rodolons a l'ermita; en realitat, eren malalts de diferents molèsties nervioses. Ara, aquest Santuari compta també amb una hostatgeria i "causa terror passar la nit en aquest lloc d'endimoniats, sobretot si es visita el 8 de setembre, Dia de la Romeria, quan un nen vestit d'àngel s'enfronta a un adult disfressat de dimoni, al qual no li falten ni banyes ni cua", descriu el seu autor.

La coneguda com a "Ciutat dels Morts" del Caire, un lloc on els ?guies turístics convencionals rebutgen portar el turista per la seva perillositat, és un altre dels espais recomanats per l'autor, després de visitar aquest cementiri en primera persona. Un milió de persones de les castes més humils del país conviuen en aquest cementiri del segle XVIII durant el dia i dormen a les seves tombes, amb un acord tàcit amb els seus propietaris reals: mantenir dignes les tombes dels avantpassats. Això no obstant, l'autor de la guia desaconsella als visitants passejar de nit per aquesta Ciutat, "perquè l'ambient és cridaner i hi ha una llum somorta que t'atia la imaginació", i recomana recórrer el lloc acompanyat d'un taxista, qui sabrà per on es pot passejar sense cap perill.