Astúries, Galícia, Extremadura i la Rioja han congelat les taxes de primera matrícula de les universitats públiques, fet que contrasta amb una pujada del 33% a la Comunitat Valenciana, un màxim del 40% a les Canàries i fins del 66,7% a Catalunya, en aquest cas per als alumnes de més renda.

La disparitat es pot observar també si es comparen els 17,4 euros més que pagaran els alumnes de les facultats d'Andalusia per un curs complet (60 crèdits matriculats per primera vegada) i els 348 que hauran d'aportar de mitjana els inscrits as centres de Madrid, encara que aquí la quantitat varia aquí segons el tipus de carrera.

Des del curs vinent, els estudiants hauran de sufragar entre el 15 i el 25% -segons decideixi cada comunitat- del cost efectiu dels ensenyaments de grau i màsters de professions regulades, com a criteri general i obligatori establert pel Govern central.

Si són repetidors, hauran d'assumir entre el 30 i el 100% del cost dels estudis, segons el nombre de vegades que s'hagin de matricular per aprovar, fet que també ha originat una divergència entre comunitats pel que fa als increments percentuals de les taxes.

Fins ara, el Govern i les comunitats solien acordar un augment del preu de les matrícules equivalent a l'IPC interanual de març i fins a quatre punts més com a màxim, segons cada administració.

El sistema ideat per Catalunya implica des d'ara que el 70% dels universitaris pagaran des del 16,7 fins el 66,7% més per les matrícules, en funció d'una escala de renda i patrimoni familiars, mentre que el 30% restant abonarà el mateix o menys que abans.

A Madrid, la pujada mitjana de les primeres matrícules serà de 5,8 euros per crèdit, amb preus que estan entre un mínim de 21,31 i un màxim de 27,14 euros per crèdit, segons cinc graus d'experimentalitat de les titulacions.

Canàries apujarà les primeres matrícules una mitjana del 40% per als graus (carreres adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior), amb l'objectiu que els alumnes paguin el 15% del cost total.

No obstant això, l'increment serà només del 1,9% (IPC interanual de juny) per a les titulacions de plans d'estudis anteriors (i també per als màsters), ja que el Govern canari entén que la norma estatal es refereix només als graus.

A Castella i Lleó, els estudiants contribuiran amb entre 200 i 400 euros més per curs per suportar al voltant del 20% del cost efectiu.

La proposta de pujada de la Direcció General d'Universitats de Balears es mou al voltant del 9%, i els universitaris de Castella-la Manxa haurien de pagar 185 euros més per curs complet perquè la seva contribució passi del 12,2 al 15% del cost, segons calcula la Conselleria d'Educació.

Entre les comunitats on les ?taxes pugen més moderadament, Andalusia aplicarà un preu únic de 12,49 euros per crèdit en primera matrícula a totes les carreres, fet que representa un increment de 29 cèntims (2,37% més).

La Conselleria de Navarra ha anunciat una actualització del 4%, la de Cantàbria ha apuntat que la pujada seria "mínima" i l'increment serà del 3,6% a la Universitat de Saragossa, l'única pública d'Aragó, fet que representa de 33 a 56 euros més per tot el curs.

El Govern basc s'ha compromès a apujar l'IPC, tot i haver augmentat les exigències de rendiment acadèmic per a la renovació de les beques que concedeix. Catalunya, Comunitat Valenciana o Navarra han anunciat sistemes de beques de compensació per atenuar l'impacte dels increments.