El tradicional Envelat de Titelles que s'ha organitzat ininterrompudament per fires a La Devesa de Girona des de fa 31 anys, podria tenir els dies comptats per manca de pressupost. I és que l'Associació Gironina de Teatre, l'AGT, ha optat per suspendre la seva participació en la programació de titelles davant la impossibilitat de trobar un espònsor per completar el mínim necessari per la producció.

Segons l'entitat, "si sumem la reducció per part del consistori gironí en l'aportació econòmica per a les entitats durant Sant Narcís, i la rebaixa en els ajuts que ha patit l'AGT per part de les administracions públiques, els efectes de la crisi són especialment tràgics per garantir la continuïtat de l'envelat".

Una decisió "traumàtica"

L'Envelat de Titelles de la Devesa es va crear el el 1980 per l'històric TEI de Sant Marçal. De llavors ençà, els titellaires del TEI van fer les delícies d'una generació; el 2005, coincidint amb el 25è aniversari de l'Envelat, va ser l'últim del TEI. Llavors, entenent que "les Fires de Girona ja s'havien convertit en sinònim de titelles, i en una tradició que no es podia deixar perdre", l'AGT va decidir assumir la gestió de l'únic espai de les comarques gironines dedicat íntegrament a l'exhibició de titelles.

Des del 2006 es va oferir una programació que va aglutinar prop de 22.000 espectadors. Des de l'AGT s'apunta que "es volia continuar amb un model de gestió molt eficient reduint el nombre de companyies, permetent una millora substancial de les condicions econòmiques". Des de l'AGT s'ha definit les companyies com a "les autèntiques heroïnes de l'envelat, ja que sempre han assumit el risc d'anar a taquilla subjectes a les inclemències meteorològiques".

Malauradament, l'entitat ha pres una decisió "dràstica i traumàtica" que els "entristeix profundament", "abans d'encarir el preu de les entrades o empitjorar les condicions de les companyies".