Unes 10.000 persones que es van allotjar recentment en cabanes del Parc Nacional de Yosemite corren risc d'haver contret un virus mortal, van informar els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) d'Estats Units. "La gent que es va allotjar a les Signature Tent Cabins (al campament Curry Village) entre el 10 de juny i el 24 d'agost podria estar en risc de desenvolupar el hantavirus en les pròximes sis setmanes", diu el CDC en un comunicat.

En les últimes hores s'han detectat almenys dos casos més de la malaltia que fins ara ha provocat la mort a dues persones, elevant així el nombre confirmat d'infectats a sis, segons les autoritats.

El CDC insta qualsevol persona en aquesta situació a fer-se exàmens mèdics en cas d'experimentar algun símptoma associat a la síndrome pulmonar per hantavirus (HPS, sigles en anglès), una infecció poc freqüent però que pot arribar a ser mortal i és disseminada per ratolins i rates.

Els símptomes són fatiga, febre, dolors musculars -especialment a les cuixes, malucs i esquena-, mal de cap, calfreds, marejos, nàusees, vòmits, diarrea, dolors abdominals i dificultats per respirar.

Els rosegadors expulsen el virus a través de l'orina, els excrements i la saliva. Segons el portal Medline Plus, petites gotes del virus poden surar en l'aire i els humans poden contraure la malaltia si respiren aquest aire infectat o entren en contacte amb els rosegadors o els seus excrements. Les persones no contagien la malaltia.

S'estima que la majoria de les víctimes contraure el virus mentre van romandre en una de les 91 cabanes de Curry Village, que posteriorment van ser tancades al públic. Tanmateix, una de les víctimes va poder contreure en una altra zona del Parc. Encara que no existeix cura contra el hantavirus, el tractament després d'una ràpida detecció pot salvar vides.

"Com més aviat es detecti i abans es rebi el tractament, més altes són les possibilitats de supervivència", va dir la doctora Vicki Kramer, del Departament de Salut Pública nord-americà. El 2011, la meitat dels casos detectats de hantavirus als Estats Units van acabar en morts. El virus va ser identificat el 1993 i mata un 36% dels afectats.