El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va sol·licitar ahir una ràpida verificació d'un estudi publicat per investigadors de la universitat de Caen on mostren com un grup de rates alimentades amb una varietat de blat de moro transgènic desenvolupen una elevada taxa de mortalitat.

Durant una conferència pronunciada a Dijon (est), el cap del Govern francès va assenyalar que havia demanat el "procediment ràpid" de verificació de l'estudi que podria durar "diverses setmanes" i va afegir que, en cas que els resultats siguin concloents, París demanarà seva prohibició "en l'àmbit europeu".

L'estudi científic va dur a terme l'experiment durant dos anys amb una mostra de 200 rates de laboratori. Part dels rosegadors van ser alimentats amb aigua i blat de moro NK603, una varietat transgènica del grup nord-americà Monsanto tractat amb les dosis d'herbicida permeses als Estats Units, mentre que la mostra de referència va rebre blat de moro convencional.

Després l'experiment, els científics van resoldre que les rates alimentades amb aquest blat de moro genèticament modificat tenien una taxa de mortalitat major i desenvolupaven importants tumors. És més, l'experiment mostra que com més gran és la concentració d'aquest blat de moro transgènic a la dieta dels rosegadors, major és la seva taxa de mortalitat.

La durada de l'estudi, de dos anys, és molt superior als tres mesos que va prendre com a referència Monsanto per presentar les seves conclusions quan va sol·licitar l'autorització per comercialitzar el producte.

En aquest sentit, el doctor Jöel Spiroux, coautor de l'estudi francès, va explicar al diari Libération que va ser a partir del quart mes quan van descobrir elevades taxes de mortalitat i aparició de tumors en les rates de laboratori.

El blat de moro emprat en l'experiment, el NK-603, no pot produir a Europa, encara que sí que està permesa la seva importació per a l'alimentació humana i animal des de 2004.