El futur director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, creu que Catalunya ha d'aprofundir en la seva tradició teatral més popular, segons que va dir ahir després de la signatura del contracte programa entre el Departament de Cultura, la institució teatral i el propi Albertí.

Aquest programa, que està lligat al contracte del creador lloretenc com a nou director artístic, estarà vigent entre el 2013 i el 2017 i estableix, entre d'altres aspectes, que les despeses mai han de superar els ingressos.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assenyalar que "seria una frivolitat" concretar ara la quantitat que la Generalitat aportarà al pressupost del TNC perquè "estem en un moment excepcional" i el Govern "no sap el marc de referència de l'any que ve".

Mascarell va apuntar que en la proporció del pressupost aportada per l'administració pública i la de la taquilla, "si alguna partida baixa, hauran de pujar les altres partides", tot recordant però que el TNC "està buscant patrocinadors i nous públics".

Mínim de 16 obres anuals

Xavier Albertí, que començarà a exercir les seves funcions a la temporada 2013-2014, pretén que el TNC "continuï sent un teatre de referència" i "afavoreixi la idea de pertànyer a un col·lectiu".

Per aconseguir aquests objectius, el dramaturg nascut a Lloret de Mar pretén actuar en quatre línies: el patrimoni teatral català més popular, l'autoria catalana contemporània, la investigació en arts escèniques i la projecció internacional.

"Hem d'alimentar les arrels perquè els fruits neixin forts", va dir Albertí, que acaba d'inaugurar una exposició sobre el teatre de principis del segle XX al Paral·lel barceloní i creu que fins ara Catalunya "no ha sabut revisitar tot aquest patrimoni de primera magnitud".

Albertí també es va referir a la crisi i va subratllar que no han de perdre "ni un sol espectador, perquè un espectador menys és un ciutadà menys". En aquest sentit, Mascarell va assegurar que durant setembre i octubre la xifra d'espectadors teatrals ha baixat un 30 per cent a Catalunya. "La crisi ens ho està posant molt difícil", va reconèixer Albertí, que defensa que cal "crear processos discursius escènics no segrestats per la crisi".

El contracte signat ahir marca la necessitat que el TNC s'autofinanci en un 30 %, com a mínim; la posada en escena d'un mínim de 16 espectacles anuals; oferir com a mínim 440 representacions anuals; aconseguir almenys 135.000 espectadors anuals, i tenir una ocupació mínima del 65 %.