La proliferació de meduses, així com el seu impacte visible en les platges de tot el món, és la conseqüència de "fenòmens cíclics a escala global" i no d'un augment del nombre d'exemplars, segons un estudi internacional liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC ).

El treball conclou que no hi ha una evidència clara que s'hagi produït un augment global del nombre de meduses en els últims dos segles.

També mostra que les poblacions d'aquest animal canvien en funció d'alteracions simultànies amb períodes successius d'augment i descens.

L'últim període d'augment global va tenir lloc entre 1995 i 2005, el que, segons els investigadors, va conduir a la percepció que les proliferacions de meduses estaven augmentant com a conseqüència d'impactes globals.

L'investigador del CSIC Carlos Duarte assenyala que en algunes regions del món la presència de les meduses ha augmentat, com a la Mediterrània, però en altres zones "ha estat estable, ha variat al llarg de les dècades o, fins i tot , ha baixat".

Els experts creuen que aquestes proliferacions responen a cicles globals recurrents que es produeixen cada 20 anys i actualment -assenyalen- "hi ha un declivi", però "es podria iniciar un nou període de proliferació global pròximament".

El treball, que va sorgir per la "creixent especulació" sobre les actuals i futures proliferacions de bancs de meduses, permetrà als investigadors fer i repetir aquestes anàlisis d'aquí a una o dues dècades per determinar si l'augment d'aquestes poblacions continua sent cíclic o passa a ser sostingut.

Les conclusions de l'estudi del CSIC apareixen recollides a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i la iniciativa de l'estudi va ser del Global Jellyfish Group, un consorci format per una trentena d'experts en ?organismes gelatinosos, climatologia, oceanografia i socioeconomia.