Fem un breu resum dels actes que creiem més notables de cara a aquests pròxims dotze mesos. La Principal de la Bisbal celebra els 125 anys de la seva fundació (1888) i a aquest efecte oferiran diversos concerts a diferents llocs de Catalunya, dels qual destaca el primer, al cinema Mundial de la Bisbal. El 3 de març i l'oficial de la commemoració a Girona, el de 3 de maig, a l'Auditori. S'editaran cinc CD, dos dedicats als solistes de la cobla, un d'històric, un de líric i un de temes inèdits.

Per part seva, la Selvatana arriba als 100 anys d'actuacions. La majoria d'actes commemoratius es desenvoluparan a Cassà de la Selva, població on nasqué la formació musical. L'acte més importants se celebrarà, el dia 13 d'octubre, en una interpretació de 3 sardanes a l'ermita del Remei, lloc on fa 100 anys s'inicià la cobla i hi haurà la col·laboració en una, dues o totes elles de tots els músics presents a l'acte que hagin estat components de la cobla i que així ho desitgin.

També s'editarà d'un CD commemoratiu en formació de cobla, recopilatori de sardanes històriques enregistrades en diferents èpoques i formacions de la cobla, cronològicament ordenades fins arribar al centenari, en el qual Jordi Feliu i Josep Farràs, músics de la formació actual aportaran dues sardanes compostes especialment per festejar l'efemèride.

La Principal de l'Escala va fundar-se el 1906 com a cobla, sembla que amb el nom de L'Esperança, però va adoptar aquest nom de la Principal de l'Escala l'any 1913, després que es dissolgués l'altra formació de la vila, L'Aliança. El 1913, diguem que es fusionen i es crea el nom de La Principal de l'Escala. Ara s'estan preparant també diversos actes per commemorar dignament el centenari.

L'Agrupació Sardanista Tossenca de Tossa de Mar arriba als seus 25 anys d'activitats i s'han programat diversos actes amb aquest motiu.

70 Anys de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.

La cobla holandesa Amsterdam, segueix actuat per terres de centre Europa oferint el so de la nostra cobla, aquest 2013 faran una gira per Catalunya, del 20 de juny a l'1 de juliol

Arenys de Mar (Maresme) serà els dies 16 i 17 de març proclamada Capital de la Sardana, esdeveniment que substituiex les Ciutats Pubilles.

La final de La Sardana de ?l'any tindrà Tarragona com a seu i es celebrarà l'11 de maig.

L'Aplec Internacional de la Sardana i Grups Folklòrics es farà a la ciutat de Marsella, el primer cap de setmana del mes d'agost.

Efemèrides de compositors

Naixements

1863 (150 anys) Joan Casanovas Bartrolí. Nascut a Olot. Autor de la sardana: Adéu, vila d'Olot. Mort el 1911. Felip Cevera Marquès. Nascut a Castelló d'Empúries. Mort el 1930.

1888 (125 anys) Josep Blanch i Reynalt. Nascut a Castelló d'Empúries. Mort el 1954. Rafel Cabrisas Palau. Nascut a Cadaqués. Autor de la sardana Cap de Creus. Mort el 1950. Josep Juncà Juscafresa. Nascut a Banyoles. Mort el 1972.

1913 (100 anys) Santiago Bañeres Godoy. Nascut a Palamós. Mort el 1985. Lluís Buscarons i Pastells. Nascut a Castelló d'Empúries. Mort el 1999.

1938 (75 anys) Antoni Giner Xicoira. Nascut a Palafrugell.

Defuncions

1988 (25 anys) Rafel Ferrer Fitó. Nascut a Sant Celoni, el 1911. Rossend Palmada Teixidor. Nascut a Banyoles, el 1893. Narcís Paulís Vila. Nascut a Sant Feliu de Pallerols el 1908. Emili Saló Ramell. Nascut a Granollers, el 1908. Josep Ruera Pinard. Nascut a Barcelona, el 1900.

No oblideu els compositors més gransManuel Oltra Ferrer. 8 de febrer de 1922 Tomàs Gil Membrado. 20 d'abril de 1915.