RESUM DIARI

Mecenatge i propietat intel·lectual, els reptes per al 2013

El ministeri de Cultura preveu que la llei sobre el canvi de finançament entri en vigor aquest any

 

MADRID | EFE Dues lleis en matèria cultural tenen aquest 2013 com a horitzó: la del Mecenatge i la reforma de la regulació de la Propietat Intel·lectual són les tasques que el Govern té pendents de presentar per aquest nou any.
L'anunciada Llei del Mecenatge s'ha perfilat des del principi de la legislatura com una de les prioritats del Govern, amb la qual pretén afrontar el canvi en el model de finançament de la cultura.
La seva redacció està pràcticament acabada però les dificultats econòmiques han provocat el seu retard, ja que "no és moment" per a la posada en marxa de les desgravacions fiscals que contemplaria el projecte i que tindrien un impacte negatiu en la recaptació.
Encara que el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va assegurar l'octubre que no podia comprometre un termini per a la presentació del projecte de llei sobre el Mecenatge, posteriorment ha garantit que la norma estarà en vigor abans que conclogui 2013.
Aquesta llei, en l'elaboració de la qual participen cinc ministeris, preveu desgravacions d'entre el 60 i el 70 per cent per a les societats que inverteixin en el sector cultural, una possibilitat que permetria injectar finançament privat a entitats culturals en uns anys en què l'aportació pública s'ha reduït o ha desaparegut.
I també contempla el micromecenatge, una figura que permetrà als ciutadans, sense necessitat de constituir-se en una societat, destinar des de 150 euros a determinats projectes, quantitats que podrà desgravar íntegrament.
El Govern treballa també en una reforma parcial de la Llei de Propietat Intel·lectual que espera presentar en els pròxims mesos sense descartar a llarg termini "una llei integral".
Després de la creació de la Comissió de Propietat Intel·lectual i la supressió del cànon digital i la seva substitució per una compensació per còpia privada a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat, el Govern espanyol es proposa regular la propietat intel·lectual per adaptar-la a la nova realitat digital.
Per això vol un marc de seguretat jurídica que, atorgant la necessària protecció als titulars dels drets d'autor, serveixi a la vegada de suport a la creació i d'accés a la cultura.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Sharon Stone a «Instinto Básico».
Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

El film de Paul Verhoeven arriba al quart de segle amb la mateixa sensualitat amb què es va estrenar

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'


Enllaços recomanats: Premis cinema