El 21,3% dels adolescents espanyols està en risc de desenvolupar una conducta addictiva a internet a causa del ús "abusiu" de les xarxes socials, el que situa Espanya al capdavant d'Europa, segons un estudi de la UE que revela que el 1,5% dels espanyols d'entre 14 i 17 anys pateix aquesta addicció.

L'informe, presentat ahir a Madrid, posa de manifest que el 14 per cent dels adolescents europeus està desenvolupant "conductes disfuncionals" en relació a Internet, de manera que el 1,2 per cent dels joves d'entre 14 i 17 anys ha desenvolupat ja una conducta addictiva, mentre que el 12,7 per cent es troba "en risc".

Espanya és el país europeu amb major percentatge de joves en risc de desenvolupar conductes addictives, amb un 21,3 per cent, seguit de Romania, 16 per cent, i Polònia, 12 per cent, si bé és probable que moltes d'aquestes persones adquireixin estratègies que els impedeixin caure en aquests problemes, segons va explicar el director del Centre de Seguretat a Internet Protégeles, Guillermo Cánovas.

Sobre el perfil d'aquestes persones, Cánovas va subratllar que es tracta, majoritàriament, d'homes d'entre 16 i 17 anys els progenitors tenen un nivell educatiu mitjà-baix.

Els símptomes que alerten sobre l'inici d'aquestes conductes addictives es caracteritzen per una tendència a la ruptura de les relacions habituals, mentre que augmenta el temps que es dedica a Internet i la falta de comunicació en l'entorn familiar.

A més, és freqüent que aquests joves desenvolupin actituds agressives quan no poden utilitzar aquestes eines, així com conductes compulsives i problemes psicosomàtics com dificultat per agafar el son, supressió de menjars i pèrdua de control sobre el temps que dediquen a Internet.

Per Cánovas, el que porta els joves espanyols al capdavant d'Europa pel que fa al risc de desenvolupar una conducta addictiva a Internet és el paper de les xarxes socials i la quantitat de temps -més de dues hores diàries- que dediquen a aquestes.

A això se suma que, gràcies als telèfons mòbils amb connexió a internet, els joves no han d'esperar a arribar a casa per utilitzar l'ordinador, sinó que "estan connectats permanentment".

"Els adolescents espanyols valoren molt més les relacions socials i conèixer gent nova i això no és igual en altres cultures", va explicar, en aquest sentit.

Així, mentre el 23 per cent dels adolescents europeus passen més de dues hores al dia connectats a les xarxes socials, en el cas d'Espanya aquest percentatge ascendeix al 40 per cent i conforma el principal grup d'ús diari d'aquestes eines a Europa.

També són els espanyols els que més fan servir les sales de xat, mentre que, pel que fa a missatgeria instantània, es troben per darrere d'Holanda i Polònia, encara que se situen per sobre de la mitjana europea.

Poca addicció als videojocs

L'estudi també ha analitzat el paper dels videojocs. En aquest aspecte, els adolescents espanyols són els que menys conductes disfuncionals desenvolupen com a conseqüència de l'ús d'aquestes eines.

L'estudi es basa en 13.300 qüestionaris a adolescents europeus de set països (Espanya, Romania, Polònia, Holanda, Grècia, Alemanya i Islàndia) seleccionats per situació geogràfica i cultural, segons explica la psicòloga del centre de Seguretat a Internet, Ana Oliaga, coautora de l'informe.