De bon matí, a les 7, quan encara és fosc, cada any, el 20 de gener, festa de Sant Sebastià es celebra una missa a l'església de Tossa de Mar, seguidament, degudament abillat ix el pelegrí, que, acompanyat de tota la gent que vulgui, anirà a peu fins a Santa Coloma de Farners, per tal de complir una promesa feta fa més de 500 any a aquest sant, que els lliurà d'una terrible pesta que havia afectat tota la població tossenca.

L'anada del pelegrí i l'acompanyament es fan en silenci, i resant, a Santa Coloma, al fosquejar els esperen bo i ballant sardanes al costat de l'ermita de Sant Sebastià. Es va a aquest lloc perquè és l'ermita dedicada a aquest Sant que és la més propera a Tossa, aquí es resa el rosari i després amb la comitiva i la cobla es fa un seguici fins a l'església parroquial i a la sagristia es fa el lliurament del duro i així es compleix la tradició i la prometença.

L'endemà, el dia 21, la comitiva, sempre encapçalada pel pelegrí, retorna a Tossa, ja sense el silenci ni el recolliment de l'anada, el retorn es fa entre cants i alegria.

A l'arribada de Tossa són rebuts pel Consistori i el sr. Rector i s'organitza una processó pels carrers de la vila, i Tossa enceta llur festa, amb balls, sardanes...

Dues curiositats, una, mai ningú sap qui és el pelegrí, menys l'interessat, lògicament, fins que acabada la missa surt de la sagristia. En els decurs de la caminada es passa per diferents municipis, però s'evita trepitjar terreny de Vidreres perquè un any, d'això en fa molts, foren apedregats al seu pas.

"BON DIA ELIONOR", A BANYOLES

Aquests dies s'escau la Festa de Sant Antoni Abat o del Porquet i en alguns llocs, dels Ases, o sigui de tots els animals, especialment dels domèstics, que, en aquesta jornada es porten a beneir.

Són tradicionals els "Tres Tombs" que es desenvolupen en molts indrets, a les nostres comarques anotem la de Llagostera, que es celebrarà diumenge que ve. A Catalunya hi ha molts llocs, destaquem, per exemple que Vilanova i la Geltrú (Garraf) és una gran celebració i es menja el tortell de Sant Antoni.

A Banyoles se celebra la Festa de Sant Antoni cada any i té una consuetud ben remarcable, puix antigament els traginers i ara els pabordes de la confraria ballen la sardana curta: Bon dia Elionor, que ens ha arribat a nosaltres adaptada pel músic Cassià Casademont (Banyoles, 1875-Barcelona, 1963). Es tracta d'una sardana curta que té una lletra recollida pel vigatà Ignasi Valls i és una declaració amorosa vers la pastora Elionor:

"Bon dia leonor / aquí vinch pera dirvos / que lo meu cor suspira / per vos crea d'amor / Vostra fortuna es feta / si vos veniu amb mi / vos sereu boniqueta / sereu precioseta / jo no penso mentir / ... (sic).

El poema és força llarg, conté 10 estrofes, totes de caire amorós.

Diumenge, es seguirà complint la tradició i es dansarà a la plaça de Banyoles aquesta sardana curta, amb l'acompanyament musical de la cobla La Principal de Porqueres.

aplec de sant fruitós,

a sant ferriol

Enmig de la natura, visionada únicament per algun excursionista, roman aquesta ermita, tancada tot l'any, però el dia del seu aplec, que s'escau el proper diumenge s'engalana i s'omple de fidels de la rodalia que hi fan cap.

Està situada dins el poble de Sant Ferriol (Garrotxa) al vessant esquerre de la vall del Junyell. És l'antiga parròquia rural de Sant Fruitós d'Ossinyà, restaurada el 2001, d'origen romànic; és d'una nau, amb absis i porta amb arquivolta sobre àbac. El lloc és esmentat el 975 (Ursiniano) i l'església fou també possessió de la canònica de Santa Maria de Besalú.

De sempre és molt concorregut aquest aplec, on, al matí, a les 11, es celebra la missa, tot seguit i de manera gratuïta es dóna esmorzar a tots els assistents, mentre la cobla La Principal de Porqueres desgrana una ballada de sardanes.

Sant Fruitós és un sant molt popular a Catalunya, car té advocacions a molts indrets i fins i tot el refranyer popular en recull alguns: "Si per Sant Fruitós fa sol / any de fruita si Déu vol, o aquest altre: Si està núvol del dia de Sant Fruitós / any de poca fruita".

APLEC DE SANT SEBASTIÀ,

A CADAQUÉS

Sota mateix del cimal de Pení a Cadaqués, amagada al mig de la natura es troba l'ermita de Sant Sebastià, que si bé és de propietat particular, obre el dia 20 de gener ses portes perpoder-hi celebrar l'Aplec.

Els cadaquesencs hi van a peu des del poble, hi ha unes dues hores, puix el camí és força intransitable pels vehicles. A l'ermita es celebra la missa i tot seguit, sardanes, en aquest moment els propietaris obsequien tots els concurrents amb pa, salsitxes i porrons de vi, després i per grups la gent hi dina, és molt tradicional menjar-hi garotes. Un any hi assistí un equip de TVC per realitzar un reportatge sobre la festa i em comentaren com ho farien per dinar, els digué que no es preocupessin, i efectivament foren invitats a compartir la manduca per tots el grups que romanien allà dinant.

Després de dinar es celebra un acte molt simpàtic i tradicional, el ball denominat de les "patacades", unes corrandes en cercle que acaben en cops amables i que condueix en Dionís.

La gent retorna al poble, on a l'hora baixa hi ha una audició de sardanes. Sardanes que enguany seran interpretades per la cobla Cervianenca.

presentació "guia d'aplec"

El proper dissabte dia 2 de febrer de 2013 a les 5 de la tarda, hi haurà a la presentació de La Guia d'Aplecs de la Sardana 2013 a la Sala de congressos d'Andorra la Vella. Com cada any s'edita aquesta guia que recull tots els aplecs que es celebren a Catalunya, Catalunya Nord, Andorra i a altres indrets. No hi ha els aplecs d'ermita, llevat d'un pocs, i es circumscriu als Aplecs de la Sardana, que l'any passat foren, 148. L'acte consistirà en una intervenció de les autoritats convocades per presentar la nova edició i un concert de sardanes amb la Cobla Jovenívola ?d'Agramunt. En finalitzar es ?repartirà gratuïtament una guia a cada ?assistent tot prenent un ?aperitiu. Andorra la Vella posa a l'abast una oferta hotelera. Més informació a: info@fed.sardanista.cat.