El terratrèmol d'Haití i les seves conseqüències es recullen a l'exposició fotogràfica Haití: 34 segons després, que es va inaugurar ahir al CaixaForum de Girona, on es podrà visitar fins al pròxim 26 de maig. L'exposició està formada per fotografies d'Emilio Morenatti i Marta Ramoneda, així com pels documentals d'Oriol Gispert i els seus responsables han detallat que el recorregut proposat als visitants transcorre per Haití abans i després de la catàstrofe.

En aquesta proposta es recorden els primers minuts després del terratrèmol, amb testimonis que expliquen la seva vivència en aquella situació i també les reaccions d'ajuda més immediata. El dia a dia dels haitians apareix també a les fotografies de Morenatti i Ramoneda, fetes majoritàriament a camps de refugiats.

34 segons

El 12 de gener de 2010, la terra va tremolar violentament durant 34 segons a Haití, un dels països més pobres del món. El terratrèmol, que va acabar amb la vida de 220.000 persones i va deixar 2.500.000 haitians sense casa, va donar pas a una de les emergències humanitàries més complexes dels últims anys.

El col·lapse de les institucions locals i la devastació que va provocar el sisme van mobilitzar ràpidament l'ajuda internacional i la solidaritat de la ciutadania, que es va bolcar en un país que, encara avui, continua en estat d'emergència humanitària.

Amb l'objectiu que no s'oblidi la greu situació que viuen els haitians, l'Obra Social la Caixa presenta aquesta exposició, que ofereix un recorregut extens pel terratrèmol i les seves conseqüències.

També repassa els projectes de rehabilitació que Intermón Oxfam, Metges Sense Fronteres, Creu Roja, UNICEF, Càritas, Solidaritat Internacional i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) han engegat amb el suport de la Caixa i les donacions solidàries dels ciutadans de tot l'Estat.

Haití és un dels països més pobres de l'Amèrica Llatina. Prop del 80% de la població viu en condicions de pobresa extrema i més de la meitat dels haitians sobreviu amb menys d'un dòlar al dia.

L'esperança de vida amb prou feines supera els 60 anys, l'atur s'ha generalitzat i l'economia agrícola i informal constitueix la base productiva. Les taxes d'analfabetisme són alarmants: es calcula que la meitat de la població no sap ni llegir ni escriure.

Maria Alsina, delegada general de La Caixa a Girona; Rosa Gil, directora de CaixaForum Girona; Oriol Gispert, autor dels audiovisuals de la mostra i Francisco Rey, comissari i director de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH), van participar en la presentació ahir de l'exposició a Girona.