És una llegenda viva del cinema i als 76 anys Robert Redford continua dirigint pel·lícules i actuant en algunes de tan complicades com All is lost, presentada ahir a Canes fora de competició. I està convençut que ha sobreviscut perquè era "dins del sistema de Hollywood, però no hi vivia".

"Si hagués viscut dins del sistema, no seria aquí ara", va ssenyalar Redford, per a qui instal·lar-se a les muntanyes, lluny de les temptacions de Hollywood i fins i tot de Nova York, és el que li ha permès preservar la seva forma de veure el cinema.

"És important mantenir les distàncies i mantenir separada la vida personal de la professional", va afirmar Redford en la presentació a Canes d'un film en el qual és l'únic actor, un home que realitza una travessa en solitari en un veler a l'Oceà Índic, segon llargmetratge de JC Chandor, després de Margin Call.

Un exemple de cinema independent, un sector que sempre ha estat en una situació complicada, "però especialment ara", va afirmar Redford, que va considerar que en aquests moments s'està produint un gran canvi en el cinema que "no és precisament a favor dels artistes".

D'altra banda, en la competició, esbroncada monumental per a Només Déu perdona, de Nicolas Winding Refn, guanyador del Premi a la Millor Direcció a Canes 2011 per Driver, que també protagonitzava Ryan Gosling. L'excés estilístic i el rabeig amb violència macabra ofeguen el potencial d'aquest thriller de venjança, en què una mare delinqüent i dominant (Kristin Scott-Thomas) arriba a Tailàndia per a venjar la mort del seu fill gran, violador i criminal.

Més discretament ha passat pel concurs, el cineasta del Txad Mahamad-Saleh Haroun, amb la seva Grigris. Una obra justeta al servei del dansaire Souleymane Demé, en el rol d'un noi amb la cama deformada que balla als bars.