Experts alerten d´un canvi del model de finançament universitari per la via dels fets

24.07.2013 | 07:39

La Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD) va alertar ahir que el model de finançament de les universitats públiques s'està modificant, encara que no sigui de manera substancial, "per la via dels fets", sense el debat social corresponent.
"Hi ha un augment de taxes indubtable, una reducció de les transferències públiques a les universitats i de beques per les condicions que se li demanen als alumnes, a més que aquestes són a Espanya notòriament més reduïdes en termes de PIB que en el conjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ", segons el coordinador general de l'últim informe de CYD sobre universitats, Martí Parellada.
En la presentació del document, va expressar la "preocupació" que s'estigui alterant a la pràctica com es financen les universitats.
Fins ara, el sistema públic universitari s'ha caracteritzat per poques beques però amb uns preus de matrícula tampoc gaire elevats. Així, va reclamar un debat sobre quina ha de ser la contribució dels estudiants i quina la de les administracions.
Va considerar que el sistema de beques vol finançar als estudiants excel·lents, però, a més, ha de garantir als que no ho són tant que puguin accedir al sistema universitari també si no tenen recursos suficients.
"Espanya -va apreciar- no està en condicions que es prioritzin unes beques per sobre de les altres, sinó que el sistema és relativament reduït respecte a altres països i cal augmentar-lo. És fàcil dir-ho, però entenc que, en la situació actual, el ministre Montoro (Hisenda) tingui dificultats per fer-ho".

Notícies relacionades

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema