Pere Reixach i Fuster és un pintor banyolí, molt conegut a la seva comarca i rodalies amb el nom del "Gall Xinador". Si bé ha conreat la seva pintura en diverses facetes, el que l'ha fet més popular i conegut han estat les seves versions de "Galls", en pràcticament tots els establiments de restauració de la zona, en un algun pany de paret hom pot admirar la seva pintura. És només un gall, ferm, altiu, arrogant, alterós, amb una flamant cresta roja encimbellada sobre el cap.

Ara ens ofereix una pintura que ell denomina, El Gall de Catalunya, sumant-se així a les moltes accions de la nostra terra per conquerir el que molts desitgem.

Ho ha fet mostrant-nos un dels seus galls com si en ses potes marqués un pas de sardana i acompanyat de la visió d'unes espardenyes catalanes que trenen justament els passos de la sardana.

Ha estat la seva manera de col·laborar en aquesta tasca comuna de molts catalans i àdhuc ajuntant l'esperit de la terra amb la dansa catalana.

la sardana a olot

Diumenge passat, la capital de la Garrotxa visqué una jornada sardanista ben escaient. El matí hi hagué la festa de l'Agrupació Sardanista Olot, s'encetà amb una missa a l'església de Sant Esteve, a l'hora de l'ofertori els assistents formaren una rotllana que ocupà tota la nau de l'església i ballaren una sardana , tot seguit audició de sardanes al firal.

A la tarda, al Teatre Principal s'omplí de gom a gom per assistir al concert de l'115è aniversari de la cobla La Principal d'Olot, fou un esdeveniment molt significatiu i amb una presentació original i didàctica. Es féu un repàs musical als 115 anys de vida de la cobla. Abans de cada interpretació, amb un audiovisual es projectaren imatges històriques de la cobla amb comentaris de músics i sardanistes relatius a l'efemèride.

I ja, per demà dissabte hi ha programat un acte tradicional, fa 35 anys que se celebra, amb motiu de la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics, la Trobada de Músics de la Garrotxa, on cada any s'apleguen uns 30 instrumentistes de la ciutat i dels diferents pobles de la comarca i s'executa una ballada, que tindrà com a marc la Sala Torín de la ciutat d'Olot, a les 8 del vespre. L'acte és organitzat per l'Associació Cultural i Sardanista Flor de Fajol.

memorial joaquim serra

Aquest proper diumenge a Barcelona, a la sala Oriol Martotell de l'Auditori, a les 6 de la tarda, se celebrarà el tradicional Memorial Joaquim Serra ( Peralada 1907-Barcelona 1957), com cada any hi hauran obres d'aquest compositor, destacant en aquesta ocasió, la interpretació de cançons seves amb lletra de diferents poetes:J. M. Guasch Idil·li de la fruita galana, C. Sala Confidència, C. Soldevila Capvespre, A. Daudet-E Guanyavents: Als nens petits i J. M. de Sagarra La nena de la rotllana.

També cada any es convida un compositor perquè escrigui una composiciór per a cobla, en aquesta ocasió ha estat invitat Joan Vives Bellalta (Mataró, 1 de juny de 1964) flautista de bec, professor d'història de la música i divulgador musical català que ha compost per aquesta ocasió : Rosie a la finestra, sobre un poema d'Espriu.

En aquest acte actuaran: les cobles: Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona amb les corals: Càntiga , seran dirigits per Marcel Sabaté, Joan Prats i Joan Vives.

la cobla lluïsos

i macedònia

La cobla Lluïsos ha presentat la seva col·laboració amb el nou disc del grup de música pop infantil Macedònia. La cobla hi participarà amb l'enregistrament de la peça Ballen del seu nou disc Flors. La composició Ballen és del guitarrista i representant del grup Dani Coma, i està adaptada a la seva unió amb cobla pel compositor i tible de la Lluïsos, Xavier Capdevila. Ballen té una lletra que explica la història d'amor que neix entre un nen i una nena que ballen sardanes a una colla, el que suposa una molt bona promoció per a la nostra dansa i les rotllanes de competició. A més a més, el videoclip es va gravar amb la participació de la colla sardanista juvenil de Torroella de Montgrí.