Encomanar alegria i espantar els problemes és l'objectiu d'Arruix!, el nou disc de l'incombustible Tomeu Penya, que considera que "la gent ja té prou problemes com perquè vingui un cantant a explicar-los els seus".

El veterà cantautor mallorquí actuarà el proper 2 de febrer al teatre de Bescanó, on presentarà alguns dels temes del seu nou àlbum Arruix!, una paraula mallorquina que es pot traduir per "fora!" i que s'utilitza sobretot per allu?nyar els animals.

Arruix! és també el títol de la tercera cançó del disc, un tema amb el qual l'autor mata dos ocells d'un tret, segons ha explicat, perquè recupera una paraula mallorquina i denuncia tot allò que no li agrada. De fet, la lletra diu "arruix qui fot a un altre, arruix qui faci mal, arruix qui nos enganya, arruix qui no vol la pau."

"Hi ha moltes coses que avui dia semblen naturals però no ho haurien de ser, com la pobresa, la guerra, els que no respecten la naturalesa i els que s'aprofiten dels altres per fer diners", ha afegit el cantant illenc.

Al llarg dels seus 64 anys de vida, el músic mai ha vist "una època tan trista com l'actual" perquè "la gent no té il·lusió i va pel carrer amb cara de preocupació, pensant en els problemes que té per arribar a final de mes".

"Els polítics són responsables del que està passant -segons Penya-, que els arruixaria tots si depengués d'ell".

Això no obstant, el músic de Mallorca posa el seu granet de sorra i anima els ciutadans a "rebutjar mans negres, fent que el que és dolent s'allunyi" en la seva cançó Arruix!, mentre la resta dels temes del disc inviten a gaudir dels plaers de la vida.

L'elapé, que inclou un tema titulat Catalanitzador, "dedicat a un amic català que és independentista" i de qui diu "empra s'idioma per bandera i mostra el seu carnet d'identitat, era Pedro i s'ha canviat per Pere".

El nou disc de Penya també recull tres temes traduïts al català de Fácil, l'únic àlbum en castellà de la llarga trajectòria discogràfica del mallorquí.

M'agrada fer-te l'amor (de matinada), Pensant en tu i Convenç a sa mamà són els nous títols de les cançons del disc Fácil.

"No hi ha cap raó política, ni en el tema Catalanitzador ni en la traducció de les cançons de Fácil", ha aclarit el compositor.

"Això de la independència és un tema dels catalans, jo sóc mallorquí i ni entro ni surto. Simplement tinc alguns amics catalans que són independentistes. Són gent intel·ligent, alguna raó tindran", ha apuntat.

Respecte al seu disc Fácil, Tomeu Penya recorda que el va fer en castellà perquè "eren cançons dedicades a una dona que no entenia el català. La qüestió era aconseguir el que volia -ha afegit-, i alguna cosa vaig fer bé, perquè aquella dona va ser la meva parella durant 12 anys".

El músic de les Illes ha decidit traduir aquestes cançons "perquè les escoltin les persones que no les han escoltat i perquè em sento còmode cantant aquests temes en català, són cançons que m'agraden, no cal buscar res més", ha conclòs.

En total, hi ha onze cançons, entre elles una balada dedicada al seu poble.

Pensant en nous treballs

Arruix! és el segon disc que Tomeu Penya edita en 10 mesos i el cantautor ja està pensant en un pròxim àlbum amb més temes de Fácil i on també s'hi inclouran composicions noves.

"Jo mai em canso de compondre. És l'únic que sé fer i l'únic que m'omple. Bé, el sexe també. La música i el sexe són les dues coses que més m'agraden", reconeix el músic, que fa més de trenta anys que es mou sobre els escenaris i té la intenció de morir-hi.