El pavelló de Fontajau es convertirà aquest desembre en una pista de gel per acollir el Gran Circ de Nadal de Girona sobre gel, l'ambiciós projecte dels responsables del festival de Circ de Figueres. L'espectacle, que es podrà veure entre el 25 i el 28 de desembre, portarà a Girona 27 artistes internacionals i combinarà els elements propis de la tradició nadalenca amb els números circenses sobre patins de gel.

L'impulsor de la idea, Genís Matabosch, explica que hi treballa des de fa dos anys, i que el seu objectiu és implantar a Girona la tradició dels circs de Nadal que es fan arreu d'Europa. Els primers van sorgir ara fa 40 anys a Tolosa i Rotterdam, i actualment n'acullen ciutats com Amsterdam, Stuttgart o Berlín.

Aprofitant que aquest any es commemora el cinquantenari del primer espectacle de circ sobre gel, que va nèixer a Rússia, Matabosch assegura que ha rastrejat les millors atraccions d'aquesta disciplina circense per a l'espectacle de Girona. S'hi veuran 18 números fets per 27 artistes, la majoria dels quals provenen de Rússia i països de l'antiga òrbita soviètica com Ucraïna o Bielorússia, i també dos dels guanyadors de les passades edicions del festival de circ de Figueres, els pallassos Caluga i la contorsionista Jordan McKnight, en els dos casos americans.

"No seran números de revista ni dansa sobre el gel, sinó números de circ fets per acròbates reconvertits en patinadors", va assegurar ahir Matabosch.

La producció d'aquest espectacle tindrà un cost total d'entre 200.000 i 250.000 euros. Per a la primera edició, els productors del festival de Circ de Figueres han signat un conveni amb l'Ajuntament de Girona, que els cedirà el pavelló de Fontajau per a muntar-hi el circ estable.

La disposició interior del pavelló, diu Matabosch, "és molt adequada per a les representacions circenses". Per garantir la comunicació visual entre la pista i els espectadors, només es farà servir la meitat del recinte, és a dir, uns 2.500 seients.

En la reconversió del pavelló hi participaran una dotzena d'empreses, que s'encarregaran d'habilitar l'espai, des del vestíbul, que s'ambientarà com un bosc d'arbres lluminosos per a rebre els espectadors, fins a l'interior. A la pista s'hi col·locarà una capa de gel de 500 metres quadrats, un monumental decorat de més de 8 metres d'alçada i la maquinària necessària pels efectes especials, que inclouran una pluja de bombolles, neu artificial o projeccions sobre el mateix glaç.

Es faran set representacions i es es posaran a la venda 14.000 entrades, que ja es poden adquirir a través del web del circ i de la seva pàgina de Facebook. Es poden comprar amb descompte si es fa abans del 31 d'agost.