La pel·lícula Los culpables, rodada per Josep Maria Forn l'any 62 a Girona, va obrir ahir al vespre la vint-i-sisena edició del Festival de Cinema, que s'allargarà fins dissabte. Una còpia restaurada pel productor cinematogràfic de Lloret de Mar, Isidor Llorca, va ser la protagonista de l'acte inaugural del certamen.

"Em fa molta il·lusió que el festival hagi escollit aquesta pel·lícula, perquè me l'estimo molt però és una de les més desconegudes de la meva carrera. Quan la gent la descobreix la gaudeix de veritat", explicava el veterà cineasta Josep Maria Forn, que confessava no haver vist encara la versió restaurada i que esperava que la projecció d'ahir servís per descobrir-la a nous públics.

Amb vinculacions amb el cinema noir francès, Los culpables està protagonistada per tres personatges, on destaca l'actriu Susana Campos en el paper de femme fatale que té un amant i que indueix el seu marit, un home de negocis a punt de fer fallida, a fingir la seva pròpia mort.

"El personatge que més m'interessava era el d'ella. Volia mostrar una francesa que viu en una població molt tancada", diu el cineasta. A l'hora de buscar localitzacions, explica, dubtava entre Vic i Girona, i finalment es va decantar per aquesta darrera perquè li interessava estèticament i per la proximitat amb la frontera.

La pel·lícula adapta una peça teatral de Jaume Salom i explica Forn que un dels seus objectius era "obrir" el guió, passant de l'únic decorat del teatre a una vuitantena d'escenaris al cinema. Tot i que en cap moment SE cita el nom de la ciutat on transcorre l'acció -sí que es parla, però, de la Jonquera- la ciutat s'hi reconeix perfectament segons el director. "És la pel·lícula de la Girona dels 60, la ciutat grisa i negra", assegura Josep Maria Forn.

"Una de les primeres escenes, per exemple, mostra la protagonista deambulant sota la pluja pels carrers del call", explica, afegint que, de fet, la seva intenció era titular la pel·lícula Bajo la lluvia.

La pel·lícula de Forn va inaugurar el Festival de Cinema, però també una nova secció titulada Made in Costa Brava Girona, que compta amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. La secció, amb vocació de continuïtat, té l'objectiu d'aplegar pel·lícules d'ara i sempre rodades a la demarcació des de La llum de la fi del món (aquesta tarda a les 6 al Teatre Municipal) fins a l'estrena del llargmetratge Explica'm un conte (demà a les 7 al Saló de Descans del Teatre Municipal).

En el marc d'aquesta secció, aquesta tarda es presenta a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona el llibre Catalunya de pel·lícula, escrit per Eugeni Osácar.

L'acte, que comptarà amb la presència de l'autor, per parlar d'aquest recull de rutes arreu de Catalunya basada en localitzacions de pel·lícula. Joan Matamala (Llibreria Les Voltes) actuarà d'amfitrió i moderarà una taula on, a més d'Eugeni Osácar, participarà l'editor del llibre, José Ángel Martos, i el periodista Joan Albert Argerich.

Continuen les projeccions

Un total de 175 pel·lícules, entre llargmetratges i curtmetratges, procedents de 35 països diferents omplen el programa del Festival de Cinema.

Repartits en 14 seccions, els films es podran veure en sis punts de la ciutat de Girona a més de les projeccions de Figueres i Olot. En concret, a Girona, els espais que acullen sessions aquests dies són el Teatre Municipal (al teatre i al Saló de Descans), la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, els Cinemes Albèniz i el Centre Bonastruc ça Porta.

A Figueres, el Museu del Joguet torna a ser un espai de projecció del Festival acollint la secció de Cinema d'Animació. Es tracta d'una selecció de 22 curtmetratges realitzats en diferents tècniques i procedents de països com Rússia, Xipre, Iran, Marroc, Brasil, República Txeca i altres països europeus. Els films es podran veure des d'avui i fins dissabte en sessió contínua des de les 4 fins a les 7.

A l'Orfeó Popular d'Olot, fora dels dies oficials del Festival, el divendres 11 de juliol va tenir lloc una presentació dels films olotins que aquest any han participat al certamen.