Les aventures d'en Garrell conegut com el 'Tarzán d'Argelaguer' (Garrotxa) arriben al Festival de Sant Sebastià amb la projecció aquest dijous i aquest divendres del documental 'Sobre la marxa' de Jordi Morató a la secció 'Made in Spain'. El documental, que ha passat per diferents festivals i ha rebut guardons com el del públic al D'A Festival Internacional de Cine d'Autor, relata la història de Josep Pujiula o Garrell i les seves increïbles construccions que va fer per després destruir i per aixecar de nou i repetir el cicle en diferents ocasions. El punt fort d'en Garrell és que "tota la seva vida ha sabut mantenir l'essència del nen que juga", ha explicat Morató en una entrevista a l'ACN.

"Sobre la marxa", produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, és un documental que va néixer fa tres anys i mig per una cadena de casualitats, com ha explicat Morató. En un primer moment ell va conèixer el bosc d'en Garrell, ubicat a la Garrotxa, però no tenia una necessitat "molt urgent" de fer el documental. Les coses van anar canviant a mesura que passava el temps, va seguir gravant el lloc i va conèixer al Garrell. "La història és més emocionant que el propi lloc", ha assegurat. A meitat del procés del documental, va aparèixer un material d'arxiu de gran valor: unes pel·lícules que Garrell gravava als anys 90 amb l'ajuda d'Aleix Oliveres, un noi de 14 anys, en les que interpretava a Tarzan. "Aquestes ficcions eren la millor manera d'explicar la seva vida real", ha ressaltat.

A partir d'aquí va arrencar el procés de rodatge i, com ha destacat el mateix director, va ser molt fàcil treballar amb en Garrell "perquè en cap moment es va a oposar a ser gravat, però tenia clar que feia la seva rutina que havia dut a terme durant 45 anys. La confiança va anar creixent i al final ha estat gairebé una relació d'amistat molt forta". Morató ha recordat quan van viatjar junts a Itàlia on la pel·lícula va rebre dos premis: "Va ser una gran experiència ja que ell feia 35 anys que no anava en avió i no havia sortit mai d'Espanya". Sobre el rodatge, ha explicat que va ser un procés molt llarg perquè no hi havia urgència de fer el documental i acabar-lo en un any. En concret, va durar uns dos anys i mig aproximadament i més d'un any de muntatge. Així mateix, el guió es va fer durant el procés de muntatge.

"Com ell diu, ara és un nen de 77 anys i sempre ha lluitat per complir el seu somni i mai s'ha deixat influir per la pressió social o perquè el titllessin d'una persona rara". Morató ha manifestat que el protagonista "sempre ha lluitat pel que volia". Morató ha assenyalat que quan Garrell era un nen ja anava al bosc a "enfilar-se als arbres, a banyar-se al riu, a agafar peixos amb les mans... i això no ho ha deixat de fer mai". En aquest sentit, el director del documental ha remarcat al puresa i la frescor del personatge.

Garrell va veure el documental a casa seva amb la seva família. "Quan va acabar de veure-la va ser molt emotiu, perquè va dir que l'havien gravat molts cops però per a ell això era per primera vegada una pel·lícula", ha afegit.

"Ganes de viure"

Després d'admetre que no es pot preveure què sentirà la gent al veure el documental, Morató ha destacat que, parlant amb persones que han vist el film en diferents festivals i països, la gent "surt de la sala de cinema amb moltes ganes de viure, continuar lluitant i d'avançar amb el seus projectes. En Garrell ha tingut molts problemes al llarg de la seva vida i el seu món, ha tingut que destruir-lo i construir-lo moltes vegades. Però aquest fet mai ha suposat un procés depressiu, sinó que ell tornava amb més força i era una excusa per a reinventar-se". Segons Morató, aquesta és "la idea que els obstacles moltes vegades són oportunitats per a seguir endavant i reconstruir-se a un mateix".

"La consolidació d'un circuit"

Sobre l'estrena al Festival de Sant Sebastià, ha considerat que arribar fins allí és "la consolidació de tot un circuit que es porta fent des que es va estrenar". 'Sobre la marxa' ha viatjat per Rotterdam, Màlaga, Canadà, Suïssa, a Lisboa, Corea del Sud i Taiwan. Recentment també acaba de guanyar un premi a la millor pel·lícula al festival Alcances de Cádiz. "És una manera que es reconegui que aquesta pel·lícula ha existit i ha tingut una trajectòria real", ha afegit.

El film encara es pot veure a Barcelona als cinemes Zum-zeig i el 21 d'octubre s'estrena a Girona als cinemes Truffaut en el marc del Festival Temporada Alta. Després del dia 21 seguirà en cartellera als Truffaut de Girona.