L'Àrea de Comunicació dels Mossos d'Esquadra a la Regió Policial de Girona es va endur ahir la Mosca Borda de la Informació, guardó que els periodistes gironins atorguen anualment per votació a qui dificulta l'accés a la informació.

El portaveu del Cos dels Mossos, Xavier Porcuna, va rebre el premi "com un repte" plantejat per part dels periodistes disconformes amb el servei d'informació policial.

En el mateix sentit es va expressar Albert Ballesta, director del Servei Territorial d'Interior a Girona: "Em comprometo a buscar solucions per no tornar a merèixer la Mosca Borda".

La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes va celebrar ahir al Centre Cultural La Mercè la seva gala anual, en el decurs de la qual es va revelar també que Ruth Abuin, cap de premsa del Festival de Peralada, és la guanyadora de la Mosca Grossa, per les facilitats donades sector.

"És important que et valorin la feina", va dir Abuin, que ja havia estat nominada amb el mateix reconeixement en anteriors edicions, i finalment se l'ha endut enguany.

La Mosca del Col·legi, tal com ja s'havia anunciat fa uns dies, la va rebre el periodista empordanès Enric Frigola, que va pujar a l'escenari per repassar els seus orígens a la ràdio des de la perpectiva d'un professional, avui ja amb 53 anys d'ofici.

Una segona Mosca del Col·legi la va recollir el marit de Cuca Mascort, la fundadora de la revista Top Girona, que era regidora de l'Ajuntament de Girona, prematurament desapareguda a l'edat de 56 anys.

Finalment, la Mosca de Sant Narcís, per honorar els que defensen els drets col·lectius i difonen enllà la realitat gironina, va ser per als tres germans Brugada, fills de Banyoles, tots ells cardiòlegs.

Ells són els responsables de la descripció de la malaltia que es coneix al món precisament com la síndrome Brugada.

La periodista Roser Reyner va afirmar que es tracta d'una descoberta que bé podria merèixer un premi Nobel, i va lliurar el reconeixement a Ramon i Pere Brugada, que van excusar l'absència del seu germà Josep.

Ramon Brugada es va adreçar al públic que omplia l'Auditori de la Mercè per expressar l'"honor" que representa rebre el guardó i reivindicar que Girona està treballant per convertir-se en un "centre d'excel·lència en biomedicina", una tasca, a parer seu, "injustament reconeguda".

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va obrir la nit amb bon humor: "Sempre hi haurà un túnel de l'AVE per inundar, de manera que als informadors no us faltarà matèria primera".

El periodista Joan Ventura, degà del Col·legi a Girona, va defensar la necessitat del periodisme i va posar aquest ofici al mateix nivell en importància que el món de la Salut o el de l'Ensenyament.