Descobreixen uns nous "papers" de la Generalitat a l'Arxiu Militar d'Àvila

El Govern del 39 es va endur documentació a París que la Gestapo de la França ocupada va lliurar a Espanya

04.02.2015 | 07:23

L'historiador Jordi Oliva ha descobert a l'Arxiu Militar d'Àvila uns nous "papers de Salamanca". Es tracta de documentació "important" i "compromesa" de la Generalitat que el Govern es va endur a París durant l'exili. Quan l'any 1940 França va ser ocupada pels nazis, va ser intervinguda per la Gestapo, que la va lliurar a la policia espanyola. Fa uns anys, Catalunya va recuperar una part d'aquests nous "Papers" que havien quedat a París, però la resta de documentació es troba a l'arxiu d'Àvila. Es tracta d'informes sobre la indústria catalana de guerra, documents sobre l'organització de l'exèrcit durant la Guerra Civil, la relació de morts a la rereguarda i, fins i tot, discursos de Companys.
El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha explicat que és una documentació que ha de ser retornada perquè és "importantíssima" per a la història de Catalunya. Davant d'això, demanaran a l'Estat el seu retorn i animen la Generalitat a iniciar els tràmits perquè es faci efectiu.
En cas d'una possible negativa, Cruanyes ha recordat que l'Estat "té deure de restituir la documentació i el patrimoni a les víctimes de la repressió, complint així els principis de dret internacional". "Si no ho aconseguim, seguirem denunciant a nivell internacional la cara veritable del govern espanyol", ha reblat.
Cruanyes també ha volgut abordar la situació "lamentable" que es dóna amb la negativa a retornar l'últim lligall dels "Papers de Salamanca" que encara es troben a l'arxiu espanyol. Al seu entendre el retard en la darrera tramesa és "inacceptable". "No es pot admetre que el ministeri se salti la llei", ha dit, i ha titllat de "xantatge" i de "burla a les víctimes" la situació actual.
La Comissió de la Dignitat també ha volgut respondre al a demanda del govern espanyol que Catalunya retorni els "papers" que no han trobat propietari. "Si n'hi ha que no ho han pogut trobar el seu propietari és, precisament, a causa de la repressió, persecució i destrucció d'institucions que no es van poder reconstruir".
Per aquesta documentació a la qual no s'ha trobat el propietari legítim, la Comissió de la Dignitat aposta perquè resti als arxius catalans, ja que es tracta "d'un patrimoni de tots".

Manifest
Amb aquestes reivindicacions i coincidint amb els 76 anys de la requisa, la Comissió de la Dignitat ha fet públic un manifesta signat per un centenar de personalitats, catedràtics, professors universitaris i de professionals de la cultura de Catalunya, l'Estat i de tot el món que donen suport a l'entitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema