Els germans gironins Joan, Josep i Jordi Roca van ser premiats ahir per l'ICEX per difondre la cuina espanyola pel món, especialment per la pionera iniciativa de traslladar el seu restaurant, el triestrellat El Celler de Can Roca, a Amèrica l'estiu passat. La gira, recollida en el documental Cooking Up a Tribute que s'estrenarà a la Berlinale, els va portar a tancar el restaurant durant cinc setmanes per fer-lo itinerar per Houston, Dallas, Mèxic DF, Monterrey, Bogotà i Lima, on van preparar gairebé 50.000 plats per més de 2.700 persones.

A això s'hi uneix el fet d'haver transformat la casa de menjars familiar en un restaurant al qual acudeixen persones de tot el món i que els tres germans participin en múltiples esdeveniments culinaris internacionals, cosa que els converteix en "autèntics ambaixadors" de la gastronomia espanyola, va destacar el conseller delegat de l'ICEX, Francisco Garzón, que els va donar el premi.

És el tercer any que l'ICEX atorga aquest guardó en el si de la cimera gastronòmica Madrid Fusión, conscients que la gastronomia és "un motor per promoure els nostres productes a l'exterior". Joan i Jordi van recollir un guardó, que van dedicar a tot el seu equip i que van compartir amb tots els seus col·legues perquè han "donat valor a aquest ofici, dignificar-lo".