L'escriptor i periodista barceloní Francisco González Ledesma, un dels pioners a Espanya de la novel·la negra, va morir ahir, pocs dies abans de complir els 88 anys, després de diversos anys de malaltia.

Advocat, escriptor i periodista, va néixer a Barcelona el 1927, amb 21 anys va aconseguir el 1948 el Premi Internacional de Novel·la creat per l'editor José Janés amb l'obra Ombras viejas, en el jurat del qual figuraven, entre d'altres, Somerset Maugham i Walter Starkie, però la censura franquista li va impedir publicar-la.

També va patir la ira de la censura la seva segona novel·la, Los Napoleones, i totes dues no van poder veure la llum fins després de la mort de Franco, durant la transició política. Va començar a treballar a l'editorial Bruguera com a escriptor de guions per a la revista Pulgarcito i va començar a escriure novel·les d'encàrrec sota el pseudònim de Silver Kane.

La ploma de Silver Kane il·luminava de tres a cinc novel·les al mes en una carrera literària a l'ombra que va produir més de 600 novel·les de l'Oest i policíaques.

Entre els anys 50 i 70 va escriure d'amagat després del seu pseudònim anglosaxó novel·les de pistolers, dames de saló, indis, cementiris, cavalls i xèrifs que es venien als quioscos disputant l'espai a Manuel Lafuente Estefanía o Corín Tellado. L'escriptor barceloní Juan Marsé ha dit que el mort va representar "aquesta literatura de quiosc" de la seva formació, "una bona literatura i no dolenta, perquè la mala literatura és la que passa per una etiqueta de selectiva i no ho és". En les seves novel·les de l'oest, ha evocat el llibreter Paco Camarasa, "el poderós del ranxo mai guanyava i no s'enduia la noia" i "es feia justícia per damunt de la llei". Silver Kane no va ser el seu únic pseudònim, ja que també va recórrer al d'Enrique Moriel, extret d'un dels personatges de les seves primeres novel·les; o Rosa Alcázar, amb el qual va escriure literatura romàntica.

Com periodista va treballar en el Correo Catalán, va ser redactor en cap de La Vanguardia i president del Tribunal d'Ètica Periodística de Catalunya.

Ledesma serà recordat per la seva obra de novel·la negra, protagonitzada tota pel comissari Méndez, una sèrie que va iniciar el 1983 amb Expedient Barcelona.Tenia el Premi Planeta de 1984 per Crónica sentimental en rojo.

Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a González Ledesma li devem que fes "de la novel·la negra barcelonina un gènere amb entitat pròpia".